Холод «рип»: скоро грип?

10.09.2013

Осінь, ледве переступивши поріг, відразу «взялася до справи»: холод, дощі та рвучкий вітер вивітрили затишну погоду і принесли перші «апчхи». Звісно, сезон вірусних захворювань іще не стартував і, сподіваємось, настане не скоро, однак підготуватися до епідемії грипу краще заздалегідь. Хтось робить це з допомогою щеплення, інший запасається імуномодуляторами, а дехто просто з жахом позирає на кожного, хто поруч кашляне. Справді, люди бояться грипу через ускладнення, що ними нерідко закінчується ця недуга. Гостре вірусне захворювання часто провокує загострення патологічних процесів в організмі. Буває, що, підхопивши грип, людина потім довго (іноді до кінця життя) лікується від спровокованих ним серцево–судинної недостатності, запальних захворювань суглобів, нирок.

«Вірус грипу передусім небезпечний токсинами, які він виробляє як продукти своєї життєдіяльності, — зауважує фітотерапевт, реабілітолог Борис Скачко. — Тим паче що він продукує їх у великій кількості. Для людини ці речовини небезпечні. Ситуація ускладнюється тим, що в багатьох людей організм і без того переповнений токсинами (з їжі, води, повітря). Тому привнесені вірусом стають останньою краплею, яка перевантажує внутрішні системи, спричинюючи в них серйозні ушкодження».

Найкращий спосіб захистити себе від застудних хвороб і грипу — зміцнити імунітет. Чудовим профілактичним засобом проти грипу є вітамін А — він посилює вироблення секретів, які «змивають» всі віруси. Тому склянка морквяно–гарбузового соку зранку (краще з якимось жиром) зміцнить імунний захист перед атакою вірусів. Лікарі нагадують: щодня, особливо в період епідемії, потрібно вживати часник і цибулю. По–перше, вони містять вітаміни А і С, а по–друге, багато селену — мікроелемента, який запобігає процесам мутації вірусу всередині клітини.

Ще один популярний противірусний засіб — змащування слизової оболонки носа оксоліновою маззю. Вона перешкоджає проникненню вірусу в організм. Але лише за умови, що людина дихає носом. Якщо ж вона дихає ротом або багато говорить у присутності вірусоносія, то капосна бацила потрапить в організм через рот, і мазь виявиться безсилою.

Імуномодулятори та адаптогени (настоянка женьшеню, елеутерококу, родіоли рожевої) можна вживати з профілактичною метою — двічі на тиждень по 20 крапель вранці. Контрастний душ також належить до профілактичних протигрипозних засобів. Він регулює стан нервової системи й оптимізує реакції організму на всі катаклізми, з якими йому, можливо, доведеться зустрітися.

А ось чого не треба робити — то це боятися. Бо якщо людина, побачивши хворого на грип, злякалася і подумала, що вона неодмінно заразиться, її організм зреагує на цей стрес викидом гормонів наднирникових залоз, які пригнічують імунну систему, кажуть лікарі. Тоді організм справді стане беззахисним перед будь–якою інфекцією.

ЗВЕРНІТЬ УВАГУ

У сезоні 2013/2014 на території України лікарі прогнозують циркуляцію вірусів грипу типу А, В і парагрипу з домінуванням вірусу типу А. Про це повідомляє Центр грипу і гострих респіраторних вірусних інфекцій ГУ «Центральна санітарно–епідеміологічна станція Міністерства охорони здоров’я України». Цього ж сезону ВООЗ рекомендує для Північної півкулі використовувати вакцини проти штамів грипу, які, ймовірно, циркулюватимуть і на території України: А (California), А (H3N2/Victoria), В (Massachusetts). Перші два переважали в Україні минулого епідсезону разом зі штамом грипу В (Вісконсін).