Ось тобі за «столицю хохлів»!

06.09.2013

Напередодні Дня Незалежності України у Дніпропетровську розгорівся грандіозний скандал. Газета обласної ради «Зоря», до речі, найстаріша в області (існує ще з 1918 року) опублікувала такий собі естонський кросворд (чому саме естонський — дотепер ніхто не може збагнути), де одним із запитань було «Столиця хохлів». Відповідь передбачалася – «Київ».

Спалахнув скандал, та такий, що навіть голова обласної ради Євген Удод був змушений вибачитися перед мешканцями області. Високопоставлений чиновник пообіцяв покарати винних. Останніх і почали наполегливо шукати. Зрештою, знайшли і покарали. «Стрілочником» виявився співробітник газети Микола Чабан. Саме він під час виходу у світ скандального номеру газети був випусковим редактором. Миколі Петровичу вліпили догану. Як він сам пояснює, вчитатися у горезвісний кросворд у нього навіть думки не виникло. Бо це, по–перше, презумпція авторського права, яку, зрозуміло, ніхто не має порушувати. А по–друге, за всього бажання випусковий редактор не мав ніякого права вносити якісь правки до чужого авторського продукту.

Зауважу, що заслужений журналіст України, член Спілки письменників Микола Чабан є таким собі нетитулованим «головним українцем» видання, яке існує коштом платників податків. Микола Петрович на Дніпропетровщині є людиною певною мірою унікальною. Бо саме він є автором цілої низки публіцистичних творів і книг, де розповів про вихідців iз Дніпропетровщини, які знайшли свою долю чи пов’язані з далеким зарубіжжям. Саме його перу належать унікальна монографія «Діячі Січеславської «Просвіти», книги «Сучасники про Яворницького» та багато інших. І саме він, як не дивно, опинився крайнім у справі «столиці хохлів». Хоча саме ця людина зробила в Дніпрі для української справи стільки, як ніхто інший, а тій же «Зорі» вірою і правдою служить понад 20 років...