Бруд на грязях Аджиголя

06.09.2013

Про безпрецедентну ситуацію навколо унікального озера Аджиголь, де колись добували цілющі грязі й ропу для феодосійських санаторіїв, «УМ» раніше вже детально писала. Нагадаю, бізнесмен Володимир Ярмоленко з Підмосков’я у кримському селищі Приморському, що за десять кілометрів на схід від Феодосії, віднедавна обзавівся кількома міні–пансіонатами. У цьому не було б нічого осудного, якби не брутальні дії росіянина. Чоловік на свій смак і лад, себто самовільно, без жодних офіційних дозволів, продовжує впевнено «облаштовувати» прибережну місцину, що межує з його нерухомістю (точніше, вона оформлена на його дружину — громадянку України) будівельним і побутовим сміттям. При цьому відверто ігнорують рішення двох судових інстанцій, які угледіли в діях підприємця формене самоуправство, відтак зобов’язали його повернути берегам водойми початковий природний вигляд.

«Вован», як називають чоловіка в окрузі, пропускає повз вуха численні акції тутешньої громадськості, еколологічних організацій, настійні прохання депутатів і керівництва селищної ради, скарги у контрольно–наглядові інстанції тощо. Комунальні служби на виконання відповідного рішення місцевої прокуратури вже взялися було розбирати меліоративні «художества» «гаспадіна» Ярмоленка, сподіваючись потім вибити у нього компенсацію за завдані витрати. Принаймні в реальності такого варіанта «УМ» запевнив селищний голова Приморського Сергій Жалнін. Але не так сталося, як гадалося.

На нещодавній позачерговій конференції Кримської республіканської асоціації «Екологія і світ» її учасники з відчаю змушені були ухвалити звернення до громадськості Криму та України щодо порятунку Аджиголя. «Без всяких угод та дозволів, — йдеться у зверненні, — на очах мешканців, відпочивальників, селищних і міських властей, природоохоронних служб і інспекцій іноземний загарбник, що розперезався, зазіхає на унікальний прибережно–морський ландшафт, унікальну екосистему лікувального озера, унікальний бальнеологічний ресурс — лікувальні грязі, які є національним надбанням України». Тому кримські екологи закликають усіх небайдужих співвітчизників вдатися до активних заходів щодо порятунку лікувального озера Аджиголь, інакше ще один «подарунок кримської природи буде безповоротно втрачено».