Другі на перших

06.09.2013
Другі на перших

Рафаель Надаль у матчі проти Томмі Робредо. (Рейтер.)

Турнірна сітка жіночої «одиночки» «Ю–Ес оупен–2013» складена так, що, за відсутності сенсаційних результатів, у головному матчі турніру вдруге поспіль зійдуться дві найсильніші тенісистки планети — Серена Уїльямс (1) та Вікторія Азаренко (2). Головним фавориткам останнього в сезоні турніру «Великого шолома» до фіналу залишилося зробити один крок. «Чорну перлину», яка захищає чемпіонський титул, у півфіналі чекає зустріч із китаянкою На Лі (5–й номер посіву), а білоруска поміряється силами з сенсаційною Флавією Пеннеттою, котра посідає в рейтингу WTA 83–тю позицію. Позавчора друга ракетка світу переграла чешку Даніелу Гантухову — 6:2, 6:3, а 31–річна «Пенні» розібралася зі своєю молодшою співвітчизницею–італійкою Робертою Вінчі (10) — 6:4, 6:1.

Водночас у чоловіків повтору минулорічного фіналу між Новаком Джоковичем та Енді Марреєм бути не могло апріорі, оскільки, згідно з посівом, шляхи минулорічних фіналістів мусили перетнутися трохи раніше — у півфіналі. Щоправда, для цього першому та третьому номерам потрібно було вчора здолати своїх чвертьфінальних опонентів: сербу Джоковичу протистояв росіянин Михайло Южний (21), а британцю Маррею (3) — Станіслас Ваврінка зі Швейцарії (9).

Натомість днем раніше визначилася перша пара півфіналістів, до якої прогнозовано потрапив Рафаель Надаль — №2 світового рейтингу. Гра, яку демонструє іспанець на хардових покриттях Америки, просто вражає. Після провалу на Уїмблдоні Рафа не програв ще жодного матчу, відтак є головним претендентом і на виграш відкритого чемпіонату США.

Свої чемпіонські амбіції «король ґрунту» продемонстрував у чвертьфінальній грі зі співвітчизником Томі Робредо (19), якому Надаль віддав лише чотири гейми — 6:0, 6:2, 6:2. До слова, обидва іспанці включені до заявки на матч Кубка Девіса проти збірної України, який відбудеться 13—15 вересня в Мадриді. Це будуть перші за останні два роки матчі Надаля за національну команду. З українського боку заявлені теж найсильніші — Долгополов і Стаховський.

Найкращий результат Рафаеля на кортах національного тенісного центру США датований 2010 роком, коли він виграв свій перший і наразі єдиний американський «шолом». Тепер, на думку букмекерів, іспанець має всі шанси вдруге стати переможцем «Ю–Ес оупен». Згідно з їхніми котируваннями, коефіцієнт на перемогу Надаля становить 1,90, Джоковича — 2,40, Маррея — 4,50.

Цікаво, що до старту турніру найкращий коефіцієнт мав Джокович, однак по ходу змагань думки експертів змінилися. Одним із факторів, що вплинув на їхні прогнози, стала складність турнірного шляху претендентів. Якщо Надалю у півфіналі належить зійтися зі скромним французом Рішаром Гаске (8), котрий після виснажливої сенсаційної перемоги над Давідом Феррером (4) — 6:3, 6:1, 4:6, 2:6, 6:3 — уперше в кар’єрі пробився до «топ–4» «Ю–Ес оупен», то Джокович має значно потужнішого опонента — чинного переможця Відритої першості США Маррея.