У світ знань, а не... хвороб

05.09.2013
У світ знань, а не... хвороб

Уроки, уроки... А коли ж гуляти? (з сайта www.metronews.ru)

«Сезон уроків» розпочався. У вересні дітлахи приміряють не тільки шкільну форму, а й новий режим дня: підготовка домашніх завдань, ранні підйоми, уроки, уроки... Дуже важливо пам’ятати, що навчальний процес — це не тільки захоплива «мандрівка у світ знань», а й серйозне навантаження на організм дитини. Шкільні роки нерідко «нагороджують» малюка хронічними хворобами, які і лікувати непросто, і жити з ними складно. На жаль, під час щорічних оглядів школярів (нині діти проходять їх у присутності батьків) лікарі дедалі частіше заявляють ошелешеним татам і мамам: а ви знаєте, що у вашого чада — проблема зі здоров’ям?
За спостереженнями педіатрів, найчастіше школярикам докучає порушення опорно–рухового апарату. Не «пасуть задніх» і захворювання шлунково–кишкового тракту — ці недуги на другому місці з–поміж проблем зі здоров’ям, на третьому — негаразди із зором.
«Порушення опорно–рухового апарату переважно проявляють себе сколіозами, — пояснює столичний лікар–педіатр Наталія Корнієнко. — Патології шлунково–кишкового тракту дають про себе знати гастритами, дискенезією жовчовивідних шляхів. Основний фактор–провокатор цих недуг — малорухливий спосіб життя. А шлункові проблеми — похідна від неправильного харчування. Брак кальцію в організмі також пов’язаний із раціоном».

Щоб ранець... не ранив

На що батьки, дбаючи про здоров’я свого школярика, мають звернути особливу увагу?

— Уважно подивіться на плечі дитини, — радить Наталія Корнієнко. — При сколіозі одне плече, як правило, вище за інше, дитина не може повністю розправити грудну клітку, відчуває значний дискомфорт і біль у спині. Якщо проблему не завважити вчасно, сколіоз розвиватиметься, погіршуючи стан здоров’я та самопочуття.

При появі дефектів постави, каже лікар, змінюється не тільки зовнішній вигляд дитини — виникають також порушення внутрішніх органів. Хвороба може призвести до викривлення хребта, грудної клітки, ребер. Важливо якомога раніше почати лікування сколіозу. Терапію недуги призначає ортопед. А для її профілактики рекомендують спеціальний медичний корсет, який допомагає школяреві тримати спину прямо. «Раджу уважно стежити за поставою дитини, у разі потреби — робити зауваження: не сутулься, тримай спинку рівно. Важливо допомогти дитині розвинути гнучкість спини, зміцнити м’язи з допомогою фізичних вправ. Це попередить викривлення хребта», — пояснює пані Наталія.

Аби у дитини сформувалася гарна постава, лікарі радять вибирати ранець із ортопедичною спинкою, яка повторює природний вигин хребта. Краще носити портфелі з двома лямками, а не сумки через плече, які нерідко призводять до викривлення хребта.

— Спинка ранця має бути жорсткою, із м’якими ортопедичними вставками, — каже Наталія Михайлівна, — тоді навантаження на хребет розподіляється рівномірно, в дитини не формуватиметься сколіоз. Краще, щоб лямки були широкі і м’які — такі не давитимуть на плечі.

Яка допустима вага ранця? Педіатри наголошують: в 1–2 класах дитяча сумка повинна важити не більше 1,5—2 кг, у 2–4 класах — 2,5 кг, у 5–6–му — 3 кг, у 7–8 класах — 3,7 кг, а в 9–11 класах — не перевищувати 4—4,5 кг.

«Обід для школярика — забудьте про сухарики»

При проблемах зі шлунком, зокрема гастриті, дитина скаржиться на болі в животі, гіркоту в роті, печію. Ви можете вiдчути в неї неприємний запах із рота. При дискенезії з’являються сильні болі у правому підребер’ї. За словами лікарів, закрепи або розлади шлунка, різке схуднення або збiльшення ваги також є тривожними сигналами. Вони підказують — школяра слід обстежити і проконсультувати в гастроентеролога.

Лікарі постійно нагадують батькам: найкращою профілактикою захворювань шлунково–кишкового тракту є правильне харчування. «Потурбуйтеся, щоб дитина щодня мала збалансований калорійний сніданок. Це найважливіший прийом їжі, його не можна пропускати, — застерігає львівський дієтолог Зоряна Завада. — Найкраще давати на сніданок молочні каші, кисломолочні продукти (йогурти, кефір), сир. Бажано також випити чашку чаю або какао — глюкоза необхідна для роботи мозку. Якщо готуєте вранці бутерброд, то краще не з ковбасою, а з твердим сиром».

До речі, 100 грамів сиру — добова потреба дитини в кальції. За словами дієтолога, в раціоні школяра обов’язково має бути гаряча страва, бажано на обід. Це найкраща профілактика гастритів. Слідкуйте, щоб дитина харчувалася мінімум тричі на день і не порушувала такого режиму. Для перекусів у школу краще давайте не бутерброди, а свіжі фрукти, сухофрукти. Застерігайте свого малюка від таких продуктів, як чіпси, сухарики, солодка газована вода, гумки.

Здоровий зір: подалі від телевізора

— Якщо ваш малюк мружиться, коли читає або дивиться телевізор, коли надто низько схиляється над зошитом або книгою, найімовірніше, виникла проблема з зором, — каже Наталія Корнієнко. — В такому разі не відкладайте візиту до окуліста. Не забувайте: і очам, і мозку потрібен відпочинок. Дитина може фокусувати свою увагу, зосереджуватися і найкраще сприймати інформацію лише 20 хвилин. Потім слід робити перерву на 15–20 хвилин. Але відпочивати дитина має не біля комп’ютера чи телевізора, які додатково навантажують мозок та очі. Нехай вона побігає, пограється, зробить зарядку, поспілкується з друзями. Приділяйте достатньо уваги фізичній підготовці своїх дітей, стежте, аби вони якомога більше часу проводили на свіжому повітрі.

Для здоров’я очей вагоме значення має раціон. Дієтологи і педіатри нагадують, що дитина має споживати достатньо продуктів з вітамінами А і С (морква, червоний перець, помідори, цитрусові). Чорний хліб, особливо із борошна грубого помелу, містить велику кількість вітамінів групи В, які також дуже важливі для очей. Корисні для зору нерафіновані олії — соняшникова, оливкова, соєва. А також риба, м’ясо, яйця та овочі, приготовлені на пару.

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Відповідно до державних санітарних правил і норм утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально–виховного процесу, діють такі гігієнічні вимоги до шкільних меблів та природного освітлення:

* Меблі слід добирати відповідно до зросту дітей. Заборонено використовувати замість стільців лави і табурети.

* Учні з пониженою гостротою зору мають сидіти за першими партами в першому ряду (від стіни, що «несе» світло). Учні, які часто хворіють на простудні захворювання, ревматизм, ангіни, мають сидіти у третьому ряду парт (біля внутрішньої стіни).

* Для профілактики порушення постави мінімум двічі на рік школярів потрібно пересаджувати з першого ряду в третій і навпаки, з урахуванням їхнього зору і слуху.

* Усі навчальні приміщення загальноосвітніх навчальних закладів повинні мати природне освітлення. Незалежно від розміщення вікон (збоку, зверху), світло має падати на робочі місця зліва. Якщо глибина приміщення становить більше шести метрів, то необхідне двобічне освітлення.

* Колір поверхні стелі, стін, меблів має бути жовтим, зеленим або бежевим (матових пастельних тонів).