Пам’яті націоналіста

04.09.2013
Пам’яті націоналіста

Меморіальна дошка Івану Гавдиді. (автора.)

На бульварі Шевченка в центрі Тернополя урочисто відкрито меморіальну дошку відомому громадсько–політичному діячеві Івану Гавдиді. Десять років тому його знайшли з розбитою головою неподалік будинку в Києві, де він мешкав. Правоохоронці зробили все можливе, аби переконати, що то був нещасний випадок, але у це досі не вірять ніхто з близьких, рідних, колег та соратників. Іван пішов з життя в неповних 37, на злеті політичної кар’єри, коли він був заступником голови проводу Організації українських націоналістів, керівником Центру національного відродження імені Степана Бандери, головою потужної на той час фракції «Наша Україна» в Тернопільській облраді. Всі, в тому числі і автор цих рядків, знали його як дуже розумну, порядну й добру людину, дуже приємну і м’яку в спілкуванні, але водночас надзвичайно чесну і принципову. За цю принциповість, ймовірно, він і поплатився життям…

Символічне біле покривало з барельєфу зняв син покійного Назар, якому було лише п’ять років, коли батька не стало. А встановили дошку на стіні будинку, де до сьогодні розташований офіс обласної організації Конгресу українських націоналістів і де свого часу працював Іван Гавдида. Трохи далі на цій же стіні — барельєф Ярославі Стецько, а через дорогу навпроти — пам’ятник її відомому чоловіку. Як і вони, Іван Гавдида був істинним націоналістом у найкращому розумінні цього слова — на цьому наголошували в своїх промовах присутні.

Ще в 1990–му Гавдида став членом Пласту, відтак — співзасновником та керівником легендарного пластового куреня «Вовча Ліга», головою його Ради честі. Багаторічний комендант пластових таборів на Тернопільщині, один з яких нині носить його ім’я. У 1995–му вступив до лав Конгресу українських націоналістів, а згодом очолив його обласну організацію та став членом Центрального проводу. Також був членом Головного проводу ОУН, а у 2000 році Гавдиду обрали заступником голови Проводу ОУН.

Ініціювали встановлення меморіальної дошки та зібрали за допомогою діаспори кошти на її виготовлення колишні соратники та побратими покійного. Нагадаємо, в селі Саранчуки Бережанського району Тернопільщини, звідки родом Іван Гавдида, кілька років тому встановили пам’ятник видатному націоналісту.