Годинники звірили: ваш відстає!

29.08.2013
Годинники звірили: ваш відстає!

Микола Азаров вирiшив не погоджуватися на росiйський шантаж.

Пройшли півтора безсонні дні, під час яких, повернувшись із негостинної Москви, очільник усього українського уряду Микола Янович Азаров напружено думав, що йому відповісти на суворий російський ультиматум. Судячи зi слів першого віце–прем’єра уряду РФ Ігоря Шувалова, які пролунали одразу у спину високому українському гостю, у нашої держави нині є два виходи: або у Митний союз, або у величезні економічні проблеми. Які Москва щедро ілюструє блокуванням кордонів для нашої продукції.

Більшість спостерігачів прогнозувала: Микола Азаров і цього разу не відійде від власних принципів братньої політкоректності. І знову скаже, наприклад, що у своїх проблемах українські експортери винні самі. Але вчора наш Прем’єр був значно рішучішим, ніж зазвичай. Чи то з образи на поганий прийом у «Горках–9», чи просто від безнадії під час чергового «звіряння годинників», але Азаров таки зважився говорити з Кремлем доволі впевненим тоном.

«Те, що за один рік на наших кордонах з’явилося нове утворення — Митний союз... — ми сприймаємо як реальність, в якій потрібно працювати. Те, що з 1 січня 2015 року це об’єднання вийде на більш високий рівень інтеграції... ми теж сприймаємо як об’єктивний фактор економічних відносин, — миролюбиво почав український Прем’єр. А тоді зробив доволі різку заяву: — Тому, і те, що після підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом Україна створить зону вільної торгівлі з ЄС — також потрібно сприймати як реальність». Натяк вийшов навіть зрозумілішим, ніж можно було очікувати: євроінтеграцію Київ, за словами Миколи Азарова, скорочувати не буде. І навіть більше того, український урядовець просить поважати наш європейський вибір.

Після цього вже можна було нічого не казати. Але Микола Янович таки миролюбиво додав, що протиставляти два процеси інтеграції не доцільно, і що Україна може доєднуватися до окремих угод, які діють у Митному союзі. Очікувати реакцію на ці заяви з боку Москви вже, мабуть, не варто: російський істеблішмент уже неодноразово пояснював Азарову та Януковичу, що, на їхню думку, шлях на Захід одночасно перекриває всі шляхи на російський ринок. Але наш Прем’єр укотре зробив вигляд, що він цього не зрозумів.

 

А ТИМ ЧАСОМ

Бийте посуд, він український!

Російська Федерація знайшла нову мішень у своїй торговельній війні проти України. Нею став кухонний і фарфоровий посуд, виготовлений у нашій країні. Відтак з 29 вересня усі поставки посуду на територію Росії, Білорусі та Казахстану будуть підлягати сплаті спеціального мита. У перший рік його дії сума мита становитиме 1479 доларів за тонну продукції. Наступного року мито знизять до 1035 доларів, а третій — до 591 долара.

«Цей захід буде спрямований насамперед проти КНР та України, які є головними постачальниками такої продукції на російський ринок», — повідомили російські офіційні особи. Як заявили у Міндоходів, торік експорт фарфорового посуду з України становив 3,22 тис. тонн. на 5,99 млн. доларів. Із них у Росію надійшли 3,12 тис. тонн на 5 млн. доларів. Імпорт цієї продукції у рази перевищував експорт.