«Кремль хоче взяти все»

20.08.2013

Торгівельна війна, яку по суті розпочала Росія щодо України, є свідченням досягнення політичних цілей методами економічного шантажу. Сам проект Митного союзу в контексті цих подій проявляє свою справжню суть — це політичний проект реанімації російського імперського впливу, а не добровільна координація економічної політики заради взаємної вигоди суверенних дер­жав. Про це заявив Президент України 2005—2010 років Віктор Ющенко, закликавши владу провести переговори на рівні державного керівництва. За його словами, український виробник став заручником невдалих спроб російської влади заблокувати рух України до Європейського Союзу.

«Чим більш реальною стає перспектива укладання Угоди про асоціацію, тим більш абсурдною стає зовнішня політика Росії щодо України. Вигоди економічної співпраці, яка регулюється не лише нормами двосторонніх угод, але і Світової організації торгівлі, до якої належать обидві країни, перекреслено мареннями про відновлення політичного диктату. Ніколи не йшлося про одночасну участь у двох об’єднаннях. Нам нав’язують вибір: або Росія, або Європа», — наголосив лідер «Нашої України».

За словами Ющенка, несприйняття європейської інтеграції України з боку Росії є свідченням нецивілізованої політики, цілі якої уже не можуть задовольнити минулі поступки української влади у вигляді московських газових чи харківських безпекових угод.

«Про частковий розпродаж суверенітету більше не йдеться. Очевидно, ціль такої політки Росії — остаточне позбавлення України державної незалежності, яка гарантує наше право обирати власний зовнішньо­політичний курс, наші можливості розвивати українську національну економіку, наше право ходити до своєї церкви і шанувати власну тисячолітню історію. Така ціль Кремля має сприйматися як безпрецедентна загроза, і її подолання має негайно об’єднати весь український політикум»,— цитує Віктора Ющенка сайт «НУ».