«Янукович спробує всидіти на двох стільцях»

20.08.2013
«УМ» звернулася до відомих українських політологів із запитаннями:
— Чи змінить, на вашу думку, Президент Віктор Янукович свої плани щодо євроінтеграціїу зв’язку з економічним тиском Росії?
— Як вплине розвиток подій на електорат Януковича перед президентськими виборами–2015?

Вадим Карасьов,
директор Інституту глобальних стратегій:

— Навіть у зв’язку з економічним тиском з боку Росії Янукович не буде змінювати свої плани щодо євроінтеграції. Якщо Україна змінить свої плани, її перестануть поважати на Заході, її не сприйматимуть більше як країну, яка готова стати членом ЄС, — це буде крахом усіх наших досягнень на шляху до євроінтеграції. Ситуація, що склалася сьогодні, просто не дозволить владі робити крок назад, тому що в нас при владі — «круті хлопці». Чим більше Росія тиснутиме, тим впертішим ставатиме Янукович.

До Вільнюського саміту Росія намагатиметься усіма можливими способами впливати на Україну, і ці економічні погрози — лише перший крок на шляху до економічної війни, яка може розгорітися, якщо Україна підпише асоціацію з ЄС.

На сьогодні в Росії є ще одна мета — це референдум, за який уже активно починають агітувати комуністи та Медведчук. Більша частина українців схильна до Європи, але ця більшість досить хитка, тому Росія робить усе, щоб довести, ніби українці не хочуть бути в ЄС.

Інтриги щодо асоціації, на мою думку, вже немає. Я вважаю, що Угоду все–таки вдасться підписати. Однак головне — це те, що з листопадом уся ця історія навколо Росії та Європи не закінчиться, а ще більше загостриться. Основне питання: що ж буде далі, навіть якщо Україна підпише угоду про асоціацію? Януковичу 100% доведеться налагоджувати стосунки з Москвою, тому що його основний електорат спрямований саме на Митний союз. Цікавим залишається й те, як саме Президент вирішуватиме усі ці проблеми, оскільки ми не зможемо відразу стати конкурентоспроможними на європейському ринку.

Сьогодні Янукович досить обережно поводиться в цій торговельній війні з Росією. Він просто не може по–іншому діяти, тому що ці економічні негаразди, які Москва тільки почала, можуть ще більше вплинути на його проросійський електорат. А без Східної і Південної України буде майже неможливо залишитися на другий термін. Тому я переконаний, що після підписання Угоди з ЄС Янукович спробує примиритися з Росією, аби всидіти на двох стільцях одночасно. Хоча чи погодиться на це Путін? Навряд чи глава РФ гратиме за правилами Януковича…

 

Володимир Фесенко,

керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента»:

— Зміни планів щодо євроінтеграції залежать не так від Януковича, як від ЄС. Оскільки питання полягає в тому, які шанси сьогодні в України на підписання Угоди про асоціацію. Не можна говорити, що Угоду ми точно підпишемо, оскільки відкритим є питання щодо Тимошенко та законодавчої бази. Шанси є, проте я не згоден з тими, хто заявляє, що вони абсолютні.

Зараз Янукович перебуває під тиском, та навряд чи він капітулюватиме від Путіна. Якщо він піде на поступки, яких вимагає Росія, це стане програшем, і з ним надалі вже ніхто не рахуватиметься. А в Москві почнеться ще гірша поведінка щодо політики, аніж є зараз, тому що нам уже нікуди буде подітися.

Янукович розуміє, що допомога Москви потрібна, тому думаю, що Президент вдаватиметься до гнучкої тактики в цих баталіях. Якщо ж у листопаді зміниться вектор ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію, то Янукович однозначно шукатиме примирення з Москвою.

Якщо ж Україна підпише Угоду про асоціацію, то почнуться найбільші проблеми. Це може бути справжня економічна війна (з Росією), яка принесе значні збитки Україні. Проте не варто забувати, що ця війна не принесе нічого хорошого і російським бізнесменам.

Що ж до поведінки виборців Януковича — зараз зарано про це говорити. Оскільки на людей впливатимуть насамперед соціально–економічні чинники. Якщо Росія все–таки розпочне прогнозовану економічну війну — це негативно вплине на електорат Януковича, він не отримає підтримки ні на Сході, ні на Заході країни, навіть зважаючи на підписану Угоду про асоціацію. Якщо ж він усе–таки зможе помиритися з Путіним, навіть після підписання асоціації, у чому є великі сумніви, то ситуація може навіть покращитись, оскільки він і асоціацію підпише, і з Росією не матиме конфліктів. Його основне завдання зараз — це підписати асоціацію, потім пережити економічну війну від Росії, а після цього говорити про примирення. Чи погодиться на таку схему Путін — відкрите питання. Основне ж, чого хоче досягти Янукович, — це баланс інтересів, оскільки боїться він як Росії, так і Заходу.

 

Костянтин Матвієнко,

керівник корпорації стратегічного консалтингу «Гардарика»:

— Проблема на сьогодні полягає у тому, що російська сторона проводить брудну і лицемірну політику щодо України. Росія вже не в змозі виставити належні політичні перешкоди щодо підписання Україною Угоди про асоціацію, тому вона й вирішила здійснювати економічний тиск. Так, на сьогодні Україна може понести значні втрати, але не варто забувати, що ця економічна війна завдасть Росії не меншої шкоди, ніж Україні.

Зрозуміло, що ці економічні негаразди — це перший сигнал Росії, певне попередження, на що ж можна очікувати, якщо Україна все–таки отримає асоціацію з ЄС. Проте де на сьогодні гарантії того, що Росія не діятиме по–іншому, навіть якщо Україна ввійде до Митного союзу? Їх немає, бо Москву не можна вважати чесним партнером.

Загалом, на сьогодні людям не так важливі політичні проблеми в Україні, як це було раніше. Основні проблеми, які рухатимуть людьми під час виборів–2015, — це складна економічна ситуація, підвищення цін, корупція, злочинність тощо. Говорити про втрату Януковичем електорату зарано, тому що на сьогодні люди менш ідеологічно розподілені за територією, за Сходом і Заходом, тобто за проросійськими та проєвропейськими поглядами.