«Договорняк» підтвердила Лозанна

06.08.2013

Уперше в історії потрапивши до Ліги чемпіонів (поки що — до її кваліфікації), харківський «Металіст» може вибути з розіграшу не за спортивним, а за правовим принципом. Імовірно, рішення про дискваліфікацію віце–чемпіонів України може прийняти дисциплінарний комітет УЄФА. Наразі він узяв до відома рішення Спортивного арбітражного суду (САС), який у своїй останній інстанції підтвердив договірний характер матчу «Металіст» — «Карпати».

Нагадаємо, та скандальна гра відбулася ще 19 квітня 2008 року. Завдяки перемозі 4:0 харків’яни здобули бронзові медалі. То була друга «бронза» «Металіста» в історії, загалом команда вже шість разів посідала третє місце в чемпіонаті України, але тепер рішенням САС слобожанці позбавлені бронзових нагород–2008 — вони, відповідно, перейшли до послужного списку дніпропетровського «Дніпра».

Однак наразі це, вважай, найжорсткіша санкція лозанського арбітражу проти «Металіста». Адже з «Карпат» і «Металу» не буде навіть знято по 9 очок, як ішлося в попередніх рішеннях українських футбольних інстанцій.

Повний перелік стягнень від САС такий. Обидва клуби будуть змушені сплатити штрафи у розмірі 25 тисяч доларів. Спортивний директор «Металіста» Євген Красников, який отримав окремий штраф у розмірі 10 тисяч доларів, утратив можливість займатися будь–якою діяльністю, пов’язаною з футболом, протягом п’яти років.

На футболістів Сергія Пшеничних, Василя Кобіна, Миколу Іщенка, Володимира Федоріва та Мацея Налєпу накладено штраф (по 10 тисяч доларів) та заборону професійно займатися футболом протягом трьох років умовно — з випробувальним дворічним періодом. Тож екс–«карпатівець» Іщенко хоч і похвилювався, але вже після рішення Лозанни відіграв матч за свій нинішній клуб — «Іллічівець». А Пшеничних був у заявці «Металіста» на поєдинок із «Зорею».

На власника «Карпат» Петра Димінського та гендиректора Ігоря Дедишина накладено умовні санкції на випробувальний період (один рік та шість місяців відповідно), а також штраф (5 тисяч і 2,5 тисячі доларів відповідно).

Повністю виправдано функціонера «Карпат» Олександра Єфремова. Щодо львівських футболістів Кирильчика, Кожанова, Мартищука, Ощипка, Фещука, Худоб’яка, Голодюка, Годвіна, Женюха, Зеньова, Кополовця, Петрівського, Ткачука, які брали участь у згаданому матчі, однак не апелювали до СОС, рішення арбітражного комітету ФФУ залишається чинним: штрафи у розмірі від 5 тисяч до 10 тисяч доларів та умовна дискваліфікація на три роки з випробувальним терміном два роки. 10 тисяч «зелених» — саме стільки отримав кожен із «продажних» львів’ян від «Металіста».

Із гравців, які продавали гру, насправді, а не умовно, відлучений від спорту лише Сергій Лащенков. Нагадаємо, саме він під прихованою відеокамерою розповів президенту Димінському про «договорняк». У ході тієї гри молдавський захисник забив м’яч у свої ворота й заробив вилучення. Тепер на Лащенкова накладено заборону професійно займатися футболом протягом п’яти років та штраф у розмірі 10 тисяч доларів. Однак Сергієві вже 33, після «Карпат» він у 2008—2010 роках грав в Азербайджані за «Олімпік–Шувалан», після чого зник із футбольних «радарів».

Новий президент «Металіста» Сергій Курченко заявив, що його клуб з повагою ставиться до рішення лозаннського суду, але «воно, думаю, не матиме істотних наслідків для «Металіста» в майбутньому». За словами Курченка, та історія — на совісті попереднього керівництва «МХ». Нагадаємо, у 2008 році президентом слобожанців був Олександр Ярославський.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

33–річний півзахисник і капітан римського «Лаціо» Стефано Маурі визнаний винним в організації договірного матчу і дискваліфікований на півроку. Йому інкримінували організацію двох «договорняків», однак доведений був тільки один випадок — матч «Лаціо» з «Лечче», який відбувся 22 травня 2011 року. Спочатку спортивний суд Італії вимагав для Маурі чотири з половиною роки дискваліфікації.

Крім того, «Лаціо» змушений заплатити штраф у розмірі 40 тисяч євро, а «Лечче» — 20 тисяч євро.