Загадка ректорової матнi

02.08.2013
Загадка ректорової матнi

Петро Мельник (праворуч) у залі суду. (УНІАН.)

Учора Печерський райсуд Києва врешті–решт обрав ректору Національного університету Державної податкової служби Петру Мельнику, якого звинувачують у хабарництві, запобіжний захід. Одіозного «регіонала» не утримуватимуть під вартою, як на цьому наполягала прокуратура (мовляв, екс–нардеп може втекти за кордон, тиснути на волі на свідків у справі тощо). Феміда вирішила, що для пана Мельника достатньо двох місяців домашнього арешту.

Нагадаємо, що скандально відомого ректора взяли на гарячому під час отримання грошей за вступ до вишу абітурієнтів — 40 і 80 тисяч гривень. Протягом останніх трьох днів судові засідання постійно переносилися через те, що Мельник скаржився на проблеми із серцем, йому постійно викликали «швидку», а позавчора він узагалі не прибув до суду.

У відповідь суд ухвалив доставити ректора на вчорашнє засідання примусово. Його привезли на кареті швидкої допомоги і доставили до судової зали на інвалідному візку. Адвокат Мельника Олександр Назаренко одразу заявив, що в середу його підзахисному зробили операцію (не уточнивши, яку саме), тож «він не може розмовляти, спілкується жестами». За словами захисника, Мельник «ледь–ледь розуміє, де знаходиться і що з ним відбувається». А ще не так давно, на виборах в Обуховi, депутат Мельник, пригадується, застосовував чималу силу до опозицiонерки Геращенко.

Але коли судове засідання розпочалося, сталося диво: Мельник заговорив! Суддям він навіщось повідомив, що «звільняється з посади ректора», і запевнив, що «хабарів не брав — це провокація». Ще й пообіцяв не тікати, мовляв, утримувати мене під вартою немає потреби.

Адвокати попросили Феміду обрати їхньому підзахисному запобіжний захід у вигляді застави, бо у зв’язку з проведеною операцією на серці Мельник нібито потребує лікування в спеціалізованому стаціонарі. Заставодавцем виступила сестра підозрюваного, яка очолює в Ірпінській міськ­раді земельну комісію.

Прокурор Максим Лавренюк і слідчий у справі Олег Зайцев, які вважають Мельника симулянтом, а не хворим, наполягали на обранні для підозрюваного запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою на 60–денний термін. Але суд вирішив, що два місяці Мельник може провести і під арештом удома, а не в СІЗО.

Важко сказати, чи вплинула на це рішення суду розстібнута матня ректора. Адже «регiонал» вдався до дещо вульгарного кроку: щоб переконати присутніх у власній хворобі, розстібнув блискавку на штанях і показав перев’язку в області паху.

За даними окремих джерел, напередодні Мельника доставили в інститут серця, де йому провели обстеження (коронарографію), яке полягає у введенні контрастної речовини в судини для визначення їх закупорки. Ця речовина вводиться через стегнову артерію. Тому Мельник і розстiбав штани, показавши не лише пов’язку, а й нижню білизну.

І хоча до суду викликали незалежних фахівців для огляду ректора, Мельник від огляду відмовився.