Будинок дружби — яблуко розбрату

02.08.2013

Ідеться про інцидент у центрі Сімферополя на вулиці Пушкіна, 20, де розташований так званий Будинок дружби. Близько 35 років у цій старій одноповерховій будівлі загальною площею близько 280 квадратних метрів розміщувалися офіси трьох громадських організацій — товариства «Україна — світ», «Рада світу» і республіканського товариства міжнародних зв’язків. Майже всi ці роки, відповідно до рішення властей, у тому числі й Верховної ради Криму, гроші за «постій» iз них не стягувалися. Зате в останнi роки чиновники всіх мастей, бізнесмени неодноразово під різним приводом намагалися «викурити» товариства з насиджених місць.

Проте, як розповів «УМ» заступник голови товариства зв’язків з українцями за кордоном Василь Стефенюк, вони все ж вистояли. Натомість намагались порозумітись з урядниками, пропонуючи, зокрема, укласти договір оренди приміщень з їхнім балансоутримувачем — тутешньою Радою міністрів. Задля цього неодноразово намагалися навіть потрапити на прийом до керівника уряду Анатолія Могильова і парламенту — Володимира Константинова. Марно. Навіть після того, як три організації під тиском властей звільнили більшу частину приміщень, залишивши собі по кімнатці площею 18 квадратних метрів, тиск на них продовжувався. І ось тепер він досяг апогею — виселення. До нього вдалися працiвники допомiжної служби Ради мiнiстрiв, а також активісти місцевого республіканського товариства німців Криму «Відергебурт», яке «дружить» із нинішнім керівництвом автономії. Це було схоже на класичне брутальне рейдерське захоплення. Нападники виламали вхідні двері двох із вищеназваних організацій, винесли меблі й побутові прилади. Начебто на тій підставі, що в них на руках законний договір оренди. Дійшла справа до відвертої штовханини, яка могла перерости у бійку.

Мимоволі постраждала місцева молода журналістка Світлана Єрещенко — у неї вихопили з рук фотоапарат і розбили. Причому після того, як вона показала своєму кривднику своє журналістське посвідчення. А «по–джентльменськи» повівся з нею, як розповіла дівчина «УМ», ніхто інший, як сам сам голова «Відергебурта» Юрій Гемпель, до слова, заслужений працівник культури України і член Спілки журналістів України. Дівчина відразу написала відповідну заяву у міліцію, яка на місці вилучила розтрощений фотоапарат як речовий доказ. Сам пан Гемпель у розмові з «УМ» усе спростовував, мовляв, Єрещенко сама вдалася до провокації.