Стань королем підземелля

02.08.2013

Міністерство оборони Великої Британії виставило на продаж недіючу станцію метро «Бромптон Роуд» у центрі Лондона, в якій у роки Другої світової війни був таємний бункер армійського керівництва, як Повідомляє газета «Дейлі Мейл». Військові сподіваються таким чином поповнити свій бюджет приблизно на 60 млн. фунтів стерлінгів. Ця станція метро може стати однією з туристичних принад британської столиці. У часи Другої світової тут у бункері був таємний командний пункт протиповітряної оборони. Прем’єр–міністр Уїнстон Черчілль не раз навідувався сюди спостерігати керування боями британської авіаації з літаками «Люфтваффе». У цьому ж бункері проводили допит наближеної до Адольфа Гітлера особи — Рудольфа Гесса, коли той висадився на парашуті в Шотландії і був заарештований.

Площа наземного будинку над станцією становить 2600 кв. м. Тепер у ньому базується, зокрема, авіадивізіон Лондонського університету. Оригінальна будівля була зведена 1906 року за проектом архітектора Леслі Грінна, але 1934 року припинила обслуговування пасажирів метро.­

З усіх виведених з експлуатації станцій Лондонського метро до сьогодні залишилися недемонтованими чи зруйнованими 32. Деякі з них, наприклад «Олдвіч», у роки війни використовували як бомбосховища, інтер’єри цієї станції метро і нині використовують кінематографісти для зйомок художніх фільмів.