Не проспіть красу

25.07.2013
Не проспіть красу

Краса нашої шкіри залежить від того, як ми... спимо. Такого висновку дійшли фахівці Американської асоціації естетичних пластичних хірургів, проаналізувавши стан шкіри і звички людей у віці від 30 до 50 років. «Більшість із нас знають про важливість повноцінного сну, але не менше значення має й те, як ми спимо: пози під час сну, типи подушок, — каже пластичний хірург Стівен Крант. — Для тих, хто спить на боці або використовує подушки з грубою поверхнею, проблема зморщок на шкірі стає актуальнішою, ніж для решти людей. Це пов’язано з тим, що ви постійно тиснете на різні сторони обличчя подушкою iз жорстким покриттям протягом тривалого часу. Я рекомендував би спати на спині, використовувати більш гладкі поверхні подушок, і, звичайно, купувати лише перевірені засоби догляду за шкірою».

Лікар нагадує також, що в сонячні дні важливо користуватися захисними кремами. «Люди вважають, що такі засоби потрібні лише на пляжі, коли засмагаємо. Але сонце діє на нас повсякчас, тому не забувайте про засоби захисту від ультрафіолету». Стівен Крант радить обов’язково зволожувати суху шкіру, використовувати м’які очисники і дотримуватися збалансованого харчування. Тільки так можна зміцнити еластичність шкіри.

Однак, зауважує лікар, велике значення має не лише спосіб має, а й генетика. Зверніть увагу, як старіли ваші батьки, дідусі і бабусі. Якщо в них глибокі зморшки почали проявлятися в ранньому віці, найімовірніше, вам не вдасться цього уникнути. «Гени в такому питанні, звісно, відіграють визначальну роль, — каже він. — Однак нехтувати елементарними правилами з догляду за собою не можна у будь–якому разі».

Ганна ОЛЬШАНСЬКА