«Зубасте» питання

25.07.2013
«Зубасте» питання

Красиві і здорові зуби хоче мати кожен. Але чи всі знають, що від їхнього стану залежить не лише наш зовнішній вигляд, а й здоров’я, адже багато недуг провокує карієс? Хворі зуби можуть викликати запальні процеси в кістках, органах травлення, ускладнити функцію органів виділення. Тому лікарі нагадують: аби уникнути неприємностей, слід доглядати за зубами регулярно і правильно.

 

Поснідали? «Беріться» за зуби

«Три хвилини — саме стільки часу потрібно, аби ретельно почистити зуби, — пояснює столичний лікар–стоматолог Олена Савченко. — Але з досвіду своїх пацієнтів знаю, що на цю процедуру люди зазвичай виділяють не більше хвилини. Кілька секунд та горизонтальних рухів щіткою — і все, справу «зроблено». Однак чистити потрібно всю поверхню зубів, «вимітаючими» рухами — зверху–вниз і знизу–вверх. Спочатку зубна щітка повинна опрацювати зовнішню поверхню лівих зубів, далі — правих. Потім переходьте до передніх, далі почистіть жувальні поверхні верхніх, потім нижніх зубів. Далі опрацьовуємо внутрішні поверхні зліва, спереду, справа, верхніх зубів, так само нижніх. Але «ретельно» не означає, що ви маєте стирати зубну емаль. Чистіть старанно, але лагідно, без надмірної сили».

Чистити зуби, нагадує Олена Валентинівна, потрібно щодня — зранку і ввечері. «До речі, зранку братися за щітку слід після того, як уже поснідали. Бо дехто чистить під час ранкового вмивання. А це недоцільно. Адже чистимо для того, аби позбутися решток їжі і помасажувати десна. Інакше на зубах формуватиметься наліт, який провокує розмноження бактерій. А вони, у свою чергу, «запускають» у дію карієс і пародонтоз. Якщо не маєте можливості почистити зуби після обіду — не біда. З’їжте яблуко чи морквинку. Ефект — відчутний. Час від часу (не постійно) варто також очистити язик — на деяких зубних щітках для такої процедури передбачена спеціальна нерівна поверхня».

Білий наліт на язику, за словами лікаря, часто виникає через хворий шлунок чи підвищену температуру тіла. В такому разі маємо допомогти язику очиститися. Хоча коли в організмі все гаразд, ниткоподібні сосочки, які є на язику, оновлюються самостійно. Але можуть бути індивідуальні особливості будови язика — глибокі складки, скажімо. Тоді таке чищення має бути щоденним.

Пасти з відбілювачами «випалюють» емаль

Сьогодні виробники пропонують велике розмаїття зубних паст: відбілюючі, ті, що містять екстракти лікувальних трав, солі, мікроелементи — фтор чи кальцій. Вибираючи з–поміж них «свою», враховуйте пораду лікаря–стоматолога.

— Ми поділяємо пасти на гігієнічні — ті, що підтримують гігієну здорової порожнини рота, профілактичні — для запобігання хвороб пародонта або твердих тканин зубів, — пояснює Олена Савченко. — А ось лікувальні має призначати стоматолог лише у разі певної проблеми: кровоточивість ясен, чутливість емалі. Якщо у вас підвищена чутливість шийок зубів, вибирайте пасту з пониженим ефектом стирання емалі. Але лікувальними, як і профілактичними пастами, користуються лише певний період. Для щоденного «умивання» зубів вибирайте лише гігієнічні пасти.

До речі, паста із підвищеним вмістом фтору задовольняє лише третину потреби організму в цій речовині. Решту фтору, як і кальцію, людина має отримувати з їжею. «А якщо ви вирішили відбілити зуби, то пам’ятайте: більша частина відбілювачів містять агресивні сполуки, вони «випалюють» емаль і негативно впливають на ясна, — застерігає лікар. — До того ж білизна зубів зовсім не свідчить про їх добрий стан. Багата на кальцій емаль має жовтуватий відтінок».

Навіть «просунута» щітка не чистить сама

Вибір щіток нині також великий: виробники навчилися оснащувати цей нехитрий засіб гігієни рухливими та змінними головками, індикаторами, оригінальними ручками. Але стоматологи кажуть: від форми зубної щітки насправді залежить небагато. Головне, аби зручно було тримати її в руках. Лікар каже: обіцянки, що «просунута» щітка очистить навіть важкодоступні місця, — лише рекламний хід. «Що справді важливо — це жорсткість волосинок на щітці, — зауважує Олена Валентинівна. — Існує п’ять ступенів жорсткості щітки: дуже м’яка, м’яка, серед­ньої жорсткості, жорстка і дуже жорстка. Якщо людина має захворювання пародонта і слизової оболонки рота — краще вибирати м’яку чи дуже м’яку щітку. Дуже жорстку застосовують лише в окремих випадках, скажімо, для гігієни зйомних протезів. Для щоденного використання раджу щітку середньої жорсткості або жорстку».

Стоматолог нагадує також, що кожні три–чотири місяці зубну щітку потрібно замінювати новою. До речі, флоси (спеціальні нитки для зубів) слід використовувати обережно, щоб не пошкодити ясна. Якщо таке травмування відбувається постійно, між зубами у яснах може утворитися «кишеня» — ускладнення, якого не так просто позбутися.

У формі гри, зі смаком фруктів

Багатьох батьків турбує питання — коли починати привчати малюка чистити зуби. Олена Савченко каже, що оптимальний вік для «старту» — півтора–два роки. Навчати краще у формі гри. Спочатку — як полоскати і спльовувати водичку, далі — як тримати щітку і рухати нею в ротику, як накладати пасту. З трьох років, переконана лікар, дитина має чистити зуби самостійно.

Те, яку щітку і пасту обрати для малюка, — вирішують батьки. Головне, щоб дитині було зручно тримати щітку. Як правило, дитячі зубні щітки мають великі зручні ручки. А пасти — різнокольорові і «присмачені» фруктовими ароматами. «Хвилюватися, якщо дитина раптом заковтнула трохи пасти, не варто, — заспокоює Олена Валентинівна. — Дитячі пасти безпечні, оскільки виробники враховують, що малюк може ненароком їх ковтнути».

 

ДО РЕЧІ

Крім індивідуальної гігієни порожнини рота, буває ще й професійна. Її виконує лікар–стоматолог у стоматкабінеті за допомогою спеціальних інструментів, паст. Таку процедуру зазвичай роблять раз на рік. Олена Савченко нагадує: кожна здорова людина має двічі на рік звернутися до фахівця й отримати консультацію — в якому стані її зуби і як потрібно за ними доглядати.