Замулюють «Криницю»

25.07.2013

У Черкасах під загрозою закриття опинилась українська книгарня «Криниця», яка два десятиліття поспіль працювала у центрі міста, на вулиці Хрещатик, орендуючи дванадцять квадратних метрів у обласного музею «Кобзаря». Тепер черкаська влада вирішила випхати книгарню з музею. Чиновники раптом розплющили очі й уважно прочитали давнє розпорядження Кабміну, підписане ще в ті часи, коли українським Прем’єром була Юлія Тимошенко. Тоді бюджетним організаціям було вирішено заборонити віддавати в суборенду вільні площі у своїх приміщеннях.

Як розповів «УМ» власник книгарні Володимир Дядик, каменем спотикання для «Криниці» стала якраз оренда приміщення, яке належить комунальній власності міста. Його в міста орендує Черкаський обласний краєзнавчий музей для свого підрозділу — музею «Кобзаря». А той, у свою чергу, здавав у суборенду кілька квадратних метрів у коридорі при вході в сам музей, де й працювала книгарня.

«Це одна–єдина книгарня у Черкасах, де продається українська книга — краєзнавча, історична, де можна купити новинки української літератури і видання місцевих авторів. Те, що нині діється, — просто книжкова катастрофа для нашого краю. І це напередодні відзначення 200–річчя Тараса Шевченка! Адже тут продаються і Шевченковi видання, які купують школи, бібліотеки», — обурюється директор музею «Кобзаря», прапраправнучка Шевченка Ольга Шарапа.

Тим часом Володимир Дядик розповідає, що книгарня давно готується до ювілею Кобзаря: спеціально замовили друк яскравих буклетів, календарів, подарункове видання «Заповіту», зробили за них передоплату.

Керівництво обласного краєзнавчого музею запропонувало власнику книгарні працювати у вестибюлі цього музею, але він знаходиться не в такому людному місці, як будівля колишнього купця Цибульського, де міститься музей «Кобзаря», тож, вважають музейники, такий перехід може стати початком закриття книгарні.