Битва за нормативи

25.07.2013
Битва за нормативи

На думку президента Національної легкоатлетичної федерації Ігоря Гоцула, одним із головних здобутків юніорського чемпіонату світу з легкої атлетики, який нещодавно завершився в Донецьку, стали «три красені–стадіони, оснащені всім необхідним обладнанням». Тож рішення керівництва федерації провести літній легкоатлетичний чемпіонат України в столиці Донбасу виглядає цілком логічним. Зрештою, як сказали «Україні молодій» у ФЛАУ, РСК «Олімпійський» — наразі найкраща легкоатлетична арена країни, де від­учора точиться боротьба за особисті рекорди, національні медалі й, що головне, нормативи категорії А.

Власне, саме норматив «А» дає спортсменові серйозні гарантії на поїздку до Москви, на чемпіонат світу, який відбудеться 10—18 серпня. За правилами Міжнародної федерації легкої атлетики, в кожній дисципліні Україна має право заявити на «мундіаль» трьох спортсменів, які у своєму «резюме» мають виконаний норматив найвищої категорії. Зрештою, остаточний склад національної збірної на московський ЧС буде визначений і затверджений Виконкомом ФЛАУ 27 липня, якраз по завершенні національної першості, яку тренерський штаб нашої легкоатлетичної команди розглядає як заключний етап відбору до головних змагань року.

За винятком незначної групи зіркових спортсменів — Олесі Повх, Марії Ремень, Ольги Саладухи, Богдана Бондаренка, так званого «елітного підрозділу», який за індивідуальним планом готується до ЧС, в Донецьку змагатимуться практично всі найсильніші атлети країни. «Своїми виступами на попередніх змаганнях вони зарекомендували себе як лідери збірної й підтвердили своє право на участь у чемпіонаті світу», — пояснив «УМ» відсутність головних зірок на турнірі державний тренер Михайло Медведь.

Як і на юніорському ЧС, вхід на ЧУ буде безкоштовним, щоправда, стартовий день змагань особливого інтересу в місцевих уболівальників не викликав. Можливо, на серйозніший приріст відвідуваності можна було б розраховувати в день проведення змагань у секторі для потрійного стрибка, однак відсутність на турнірі донеччанки Ольги Саладухи різко нівелює сподівання побачити на трибунах чималу кількість глядачів.

Хоча, на думку Михайла Медведя, присутність на чемпіонаті країни зірки масштабу Ольги Саладухи не гарантує аншлагу. «Для цього потрібно проводити змагання іншого формату, ніж чемпіонат країни, який по своїй суті є відбірковим, а значить, довготривалим турніром. Думаю, що глядачі з більшою цікавістю відвідають кількагодинні комерційні старти за участю знаних спортсменів», — відзначив держ­тренер.

Без сумніву, значно більшою буде увага до московського «мундіалю», хоча нещодавній допінговий скандал із американськими та ямайськими спринтерами серйозно збив градус цікавості до XIV чемпіонату світу. Дискваліфікація головних конкурентів Усейна Болта на 100–метрівці — Тайсона Гея та Асафи Пауела — без сумніву, добряче вдарить по рейтингу телетрансляцій.

Водночас, за інформацією оргкомітету ЧС, на заключний уїк–енд турніру, коли, власне, відбудуться більшість рейтингових фіналів, уже продано 80% квитків.

Щоправда, аби застрахуватися «від прогалин на трибунах», в Москві вирішили закрутити навколо турніру нову інтригу. Днями стало відомо, що дворазова олімпійська чемпіонка зі стрибків із жердиною, росіянка Олена Ісінбаєва, яку, зауважимо, довгий час називали «Бубкою в спідниці», планує завершити кар’єру. Прощатися зі спортом 28–разова рекордсменка світу, зрозуміло, буде на домашньому чемпіонаті світу. Зрештою, росіяни, які нещодавно вразили світ казанською Універсіадою, думається, не пошкодують ні сил, ні фінансів на ще одне спортивне явище планетарного масштабу. Спеціально для ЧС у «Лужниках» замінять штучний газон на натуральний і постелять нові бігові доріжки.