В Україні вперше централізовано закупили алотрансплантати шкіри
На замовлення Міністерства охорони здоров’я Медичні закупівлі України вперше закупили алотрансплантати шкіри. >>
Літо — золота пора для тих, хто дбає про здоровий раціон: овочі, фрукти, ягоди самі «просяться» на стіл. Причому безупинно — на зміну полуниці приходять малина з чорницею, смородина, огірки з помідорами, абрикоси, сливи і так далі — аж до середини осені, коли доїдаємо останні сезонні «трофеї» — кавуни, солодкий перець, яблука... Щоправда, яблука, груші, інші літні смаколики з саду–городу можна припасти на зиму, аби завжди мати здорові страви в щоденному меню. Чи можливо наїстися фруктів–овочів «про запас», не зашкодивши здоров’ю, і як зберегти їх до лютих холодів, не розгубивши цінних вітамінів? Говоримо про це з лікарем–дієтологом Світланою Фус.
— Світлано Вікторівно, влітку вітамінів у раціоні не бракує, а ось навесні «традиційно» точиться багато розмов про авітаміноз — мовляв, усі ми масово потерпаємо від цієї проблеми. Може, зайнятися профілактикою просто зараз?
— Авітаміноз — це захворювання, що розвивається на тлі повної відсутності вітамінів у раціоні і може мати летальні наслідки (як це було з моряками у середньовіччі, коли помирали від цинги). Нині авітаміноз зустрічається рідко. Тоді як гіповітаміноз (нестача вітамінів) — поширене явище. Найчастіше він виникає через брак вітаміну С (аскорбінової кислоти). Добова норма вітаміну С — 70—100 мг. В одному апельсині середнього розміру міститься 40 мг аскорбінки. У 100 г чорної смородини — 270 мг. В одному ківі — 20 мг. Невелику кількість вітаміну С знайдете у квашеній капусті (решта «втікає» у розсіл), грейпфрутах та лимонах. Цей вітамін є навіть у м’ясі (інакше ескімоси давно б вимерли).
— А як «приберегти» трохи природної аскорбінки на зиму? Краще консервувати овочі–фрукти, сушити чи морозити?
— Заморозити. У висушених та консервованих плодах вітамінів небагато. Внаслідок термічної обробки, тривалого зберігання або якщо городина, ягоди зберігаються у неправильних умовах, аскорбінова кислота швидко окислюється.
— І який тоді вихід? Вживати вітаміни в таблетках?
— Аптечні вітаміни — не панацея. Синтетична аскорбінова кислота «живе» в організмі 2–3 години. Потім її виводять нирки. За цей час вона встигає окислити середовище організму. У нирках починає відкладатися кальцій у вигляді піску. У природних продуктах аскорбінова кислота прикрита біофлавоноїдами (антиокислювачами). Її резервів, які формуються у печінці, організму може вистачити на три місяці. Тому нині є сенс запасатися вітамінами. Тобто щодня їсти від душі ягоди, фрукти, городину. А також зберігати на зиму.
— А якщо виникне протилежна проблема — передозування вітамінами? Чим це загрожує?
— Таке буває рідко. Організм запасає лише жиророзчинні вітаміни (А, D, Е та К), тому не раджу приймати їх у вигляді таблеток. Щоб не відчувати дефіциту вітаміну Е, достатньо щодня вживати 30 мл рослинної олії та жменю горіхів. Вітамін А міститься у печінці, яйцях, молочних продуктах. Якщо чергувати ці продукти (кілька разів на тиждень їсти печінку, тричі на тиждень — яйця, щодня — молочні продукти невеликими порціями), дефіциту вітаміну А можна уникнути. Найголовніша функція, яку виконує цей вітамін, — захист епітелію дихальних шляхів. Якщо відмовляєтеся від продуктів, збагачених вітаміном А, не дивуйтеся, чому ваші діти постійно застуджуються — мають слабкий імунний захист.
— До речі, як зміцнити імунітет малюку?
— Вивозьте дитину на природу. Якщо малюк два тижні проведе на морі або у бабусі в селі, запасів вітаміну D йому вистачить до лютого. І кісткова тканина зміцниться, і зуби. Та й у старості не буде потерпати від остеопорозу, адже щільність кісткової тканини закладається у дитинстві.
— Без сонця вітамін D не синтезується?
— Вітамін D синтезується не лише під впливом сонячних променів, а й з... холестерину. Організм візьме те, що йому потрібно, не питаючи дозволу. У тих, хто сидить на знежирених дієтах, в організмі починає вироблятися власний холестерин. Вітамін D синтезується, але водночас розвивається атеросклероз...
Молочні продукти і сири — продукти №1 за вмістом корисного холестерину, з якого синтезується вітамін D. Норма вітаміну D — 600 міжнародних одиниць. У печінці тріски, морепродуктах вітаміну D міститься від 400 до 1500 міжнародних одиниць. Оскільки вітамін D — жиророзчинний, має властивість накопичуватися в організмі. Достатньо поповнювати його запаси 2–3 рази на тиждень. Передозування вітаміном за умови вживання натуральних продуктів не загрожує (на відміну від таблеток та капсул).
— Світлано Вікторівно, що слід розуміти під поняттям «здорове харчування»?
— Американські вчені, а потім і ВООЗ почали рекомендувати піраміду харчування — оптимальну модель раціону. В її основі лежить рух. Без руху, що б ви не з’їли, гарно виглядати не вдасться. Далі йдуть злакові продукти — крупи, бобові, хліб. Наступний поверх — овочі та фрукти. Не можна їсти овочі та фрукти (особливо фрукти) у таких кількостях, як наші люди. У 100 г банана міститься 22 г глюкози. Приблизно стільки ж глюкози міститься у 100 г винограду. Добова ж потреба у глюкозі становить 40—50 г. Тобто з’їли два банани — і можете бути вільні: ні чаю з цукром не вип’єте, ні цукерки не з’їсте без шкоди для здоров’я. Тому рекомендувала би вживати більше овочів. У городині — менше калорій і глюкози. Денна норма — 400—600 г. Один помідор важить у середньому 100 г. П’ять помідорів з’їли — і з овочами можна «зав’язувати». Правда, українці їдять тільки два види овочів — помідори та огірки. Час від часу можуть дозволити собі болгарський перець (у 100 г болгарського перцю міститься стільки ж аскорбінової кислоти, скільки у 100 г чорної смородини). Улітку — простіше. Є кабачки, баклажани. Правда, їх смажать як оладки на сковорідці у великій кількості олії, а 3 ст. л. жиру, які можете дозволити собі протягом дня, включають смаження. Запечіть овочі у духовці, приготуйте їх на грилі, потушкуйте, щоб потім не дивуватися, чому погладшали влітку.
Наступна «сходинка» піраміди — молочні і м’ясні продукти (включно з яйцями). Порція молочних продуктів повинна складатися з 2–3 одиниць. Наприклад, склянки молока, склянки домашнього сиру і 30—40 г (а не 340 г!) твердого сиру. Молоко має бути нежирним — його можна додати до кави або зварити на ньому кашу. Норма вершкового масла — 10—15 г. Це не означає, що його треба додавати у кожну страву, яку готуєте, — лише в одну. Те ж правило стосується сметани — не 200 г і булочка, а одна столова ложка (її можна додати у домашній сир, голубці чи до картоплі).
Жирні продукти — корисні, бо містять і вітамін А, і вітамін D. Але вони — небезпечні з огляду на вміст жиру. Через них люди поправляються, розвивається ішемічна хвороба. Якщо будете з’їдати по 30—40 г сиру на день, не поправитеся. А якщо по 230 г, за півроку наберете п’ять зайвих кілограмів. Якою є частка м’яса, птиці, риби та яєць? За день бажано з’їдати у сукупності не більше 250 г цих продуктів.
— А скільки фруктів має бути в щоденному раціоні?
— 300—400 г. Причому солодкі фрукти краще їсти у першій половині дня. Поки будете бігати сходами туди–сюди, вирішувати робочі моменти, переживати, спалите всю глюкозу. Несолодкі фрукти (наприклад, грейпфрути) можна їсти перед вечерею.
— Чи існують вітаміни краси? З яких продуктів їх черпати?
— Солодощі — підступна річ: глюкоза руйнує сполучну тканину, таким чином впливаючи на зовнішність. Тому забороняю своїм пацієнтам їсти цукор і рекомендую обмежувати продукти з глюкозою. Завважте, що фрукти, овочі, каші — це також глюкоза. Руйнується колаген і при дисбалансі жирних кислот — омега–3 і омега–6. Якщо омеги–6 забагато, шкіра буде жирною, блищатиме. Омега–6 міститься у рослинній олії. Омега–3 — у рибі. Три ложки олії протягом дня, 100—150 г риби — і шкіра стане гладкою, ніжною, шовковою на дотик. Колаген синтезується за участю аскорбінової кислоти. Як тільки аскорбінової кислоти стає більше, колаген починає руйнуватися. Тому про мегадози аскорбінки краще забути.
— Вітамін В1 називають «королем вітамінів». У яких продуктах його шукати?
— Вітамін В1 бере участь в обміні білків, жирів і вуглеводів. Міститься у злакових — цільнозерновому хлібі, вівсяній каші, гречаній крупі. Люди, які сидять на дієті, відмовляються і від хліба, і від каш. Оскільки чай звикли пити тільки з цукром, замінюють цукор медом або варенням. Потім «у хід» ідуть булочки і кондитерські вироби. У результаті набирають стільки глюкози, з якою жоден організм не може впоратися. Глюкоза «витісняє» вітамін В1 (кальцій також). Вихід? Припинити їсти стільки солодкого і ввести у раціон цільнозернові продукти.
— Терапевтична доза кофеїну — 360 мг. Одна чашка якісного зеленого чаю містить 100 мг кофеїну. Чашка кави еспресо — 60—80 мг. Тобто протягом дня можете дозволити собі 3,5–4 чашки чаю або кави. Якщо кофеїну забагато, клітини організму починають зневоднюватися. Танін, який міститься у чаї, вважають корисною речовиною — він працює як антиоксидант, покращує стан шкіри та роботу нирок. Але має недолік — зв’язує залізо у водонерозчинну сполуку і не дає йому засвоїтися. Тому не можна запивати м’ясо чаєм, як і заїдати м’ясо кашею і хлібом, що містять фітин.
Закінчила Київський медичний інститут ім. Богомольця, клінічну ординатуру на кафедрі гастроентерології та дієтології Київської медичної академії післядипломної освіти ім. Шупика.
Працювала у відділі лікувально–профілактичного харчування Українського науково–дослідного інституту харчування. Нині — лікар–дієтолог Київського науково–технічного центру «ВІРІА».
Дієтолог проекту «Зважені і щасливі» (телеканал СТБ).
На замовлення Міністерства охорони здоров’я Медичні закупівлі України вперше закупили алотрансплантати шкіри. >>
Голодування може мати погані генетичні наслідки для наступних поколінь – те, чого не вистачає у вашому раціоні, може також впливати на здоров’я ваших нащадків. >>
Заяву про зменшення кількості медичних вишів зробили УМОН. Студенти медичних спеціальностей повинні отримувати базову вищу освіту у класичних ЗВО, а вже після цього навчатися на потужних медичних факультетах. >>
Чверть дітей віком від 7 до 9 років серед країн Європи, Західної та Центральної Азії мають надмірну вагу, зокрема 11% – ожиріння. >>
Спільно з Міністерством охорони здоров’я Міністерство оборони України представили реформу військово-лікарських комісій (ВЛК), яку впровадять до листопада 2025 року. Її мета — «змінити застарілу систему». >>
Перелік тестів, шкал аналізу та методик, за якими реабілітологи зможуть оцінювати функціонування пацієнта, що потребує реабілітації затвердило Міністерство охорони здоров’я України. >>