Футбольна несвобода

17.07.2013

Інцидент стався під час недільної програми «Профутбол», коли Віктор Леоненко, колишній гравець клубу «Динамо», а тепер футбольний експерт досить гостро відповів на запитання ведучого програми Ігоря Циганка щодо дострокової перемоги «Шахтаря» у чемпіонаті України, який тільки розпочався. Експерт зазначив, що «Шахтар» може просто все купити, домовитися. Відразу після передачi керівник управління спортивних проектів «1+1 медіа» Степан Щербачов написав відкритого листа на адресу президентів «Шахтаря» та «Динамо» з вибаченнями та заявами, що телеканал не підтримує думки та висловлювання Леоненка. «Редакція програми «Профутбол» приносить свої вибачення за висловлювання експерта нашої програми Віктора Леоненка та поведінку в цій програмі нашого ведучого Ігоря Циганка щодо клубу «Шахтар».Також ми вважаємо образливими слова Леоненка на адресу президента клубу ФК «Динамо» Ігоря Суркіса і просимо вибачення за це», — йдеться у листі Щербачова.

Стосовно Ігоря Суркіса, то Леоненко у прямому ефірі висловив сумнів у його здібностях як президента клубу, оскільки футболісти «Динамо» Артем Мілевський та Олександр Алієв уже не грають в основному складі, а зарплата в них 2 мільйони доларів. «Ігор Михайлович сам себе підставляє, заявляючи, що футболісти ніякі, при цьому отримують вони 2 мільйони доларів», — сказав експерт.

Сам Віктор Леоненко, у своєму зверненні заявив, що не тримає ні на кого образу, «Відразу після ефіру мені зателефонував Ігор Суркіс. Стільки матюків на свою адресу я ще не чув. Я знаю поняття, не люблю мат, тому сказане президентом «Динамо» зачепило — було неприємно. Втім я зла на нього не тримаю. І за «Динамо» вболівати не перестану — це точно. Нехай тільки грати нормально почнуть», — заявив Леоненко після інциде­нту.

Щодо «Шахтаря», то президент клубу Рінат Ахметов, незважаючи на таку критику, лояльно вирішив цю ситуацію і як заявив Леоненко, досить тепло з ним поговорив.

Щодо подальшої долі Леоненка, то журналіст і футбольний телекритик Семен Случевський у коментарі «УМ» заявив, що якщо телеканал «2+2» захоче і надалі піднімати рейтинги своєї програми, то вони повернуть Леоненка, оскільки той ніколи не аналізував футбол, а був лише шоуменом згаданої програми. «Взагалі вважаю, що на цю програму рідко запрошують дійсно футбольних експертів, зазвичай це шоумени, які просто роздувають конфлікти у програмі».

«Що стосується каналу «2+2». Чи повернуся, якщо покличуть назад? Не знаю», — каже Віктор Леоненко.