Харчова «катастрофа»
Кожен із нас бодай раз у житті стикається з цією неприємністю. Однак шанси наразитися на кишкові інфекції особливо зростають улітку. На думку лікарів, це пов’язано з тим, що нині ми частіше, ніж зазвичай, п’ємо некип’ячену воду, вживаємо свіжі овочі і фрукти, які не завжди ретельно миємо. Зрештою, навіть харчові продукти (насамперед м’ясо, молоко, риба) влітку псуються швидше, а помітити ознаки псування не завжди легко. А ще нехтуємо елементарними правилами гігієни — забуваємо мити руки. А якщо цього не дотримуються ще й кухарі, які готують їжу в громадських закладах харчування, продавці продуктів, небезпека зростає в кілька разів. Крім того, переносити заразу влітку допомагають мухи. Відтак «iз допомогою» води, їжі і брудних рук в організм людини потрапляють віруси і бактерії. Активно розмножуючись у шлунку і кишечнику, ці мікроорганізми продукують токсини, порушують проникність клітинних мембран і важливі біохімічні процеси, призводять до дисбалансу солей та мінеральних речовин, до втрати вологи. Гострі кишкові інфекції, як правило, мають епідеміологічний характер — викликають масове одночасне зараження людей.