Слово новачкам

12.07.2013
Слово новачкам

«Гірники» святкують п’ятий супертитул.

На відміну від поєдинків «Об’єднаного турніру», де донеччани, забивши один м’яч, фінішували на останньому місці, в грі за Суперкубок України «Шахтар» виглядав веселіше й цікавіше. Власне, таким, яким запам’ятався в минулому сезоні, коли обіграв «Чорноморець» тричі. Тож здобути п’ятий за ліком Суперкубок (і зрівнятися за цим показником із «Динамо») «гірникам» було не складно, навіть граючи без учорашніх лідерів Фернандіньйо та Мхітаряна.

«Чорноморець» зібрав на клубному стадіоні аншлаг і з перших хвилин пішов на ворота Антона Каніболоцького, але дуже швидко напоровся на разючі контратаки суперників. Бразильський новачок «Шахтаря» Фред упродовж 15 хвилин оформив дубль, завершуючи стрімкі вилазки гостей. «Можна було вишикуватися всією командою біля своїх воріт, більше того, за правилами зараз можна відмовитися від подачі кутового. Можна було грати й так, але ми вибрали солідніший варіант», — після гри наставник «Чорноморця» Роман Григорчук нагадав усім про свою схильність до атакувального футболу. А м’ячі Одеса пропускала якраз після подач корнерів біля чужих воріт.

За словами очільника «моряків», його підопічні непогано виглядали проти чемпіона та володаря Кубка країни. Однак, як не крути, клас «шахтарів» вищий.

Попри численні придбання, в першому матчі нового сезону за чемпіонів грав лише один новачок, який, у підсумку, й став героєм поєдинку. «Знали, що будемо робити акцент на тих виконавцях, які давно в команді. Вони зараз повинні вийти на перший план», — пояснив свій вибір Мірча Луческу, який після гри похвалив Алекса Тейшейру і, звісно, не забув про Фреда.

До слова, напередодні матчу в Одесі «гірники» підписали п’ятирічний контракт із першим в історії клубу аргентинцем — форвардом, який виступав за «Велес Сарсфілд», Факундо Феррейрою.

Прикметно, що й у складі «моряків» голом відзначився дебютант. Забивши «м’яч у роздягальню», екс–форвард «Кривбасу» Олексій Антонов ненадовго повернув матчу інтригу. Точно реалізований у другому таймі Тайсоном 11–метровий удар зняв питання про володаря Суперкубка. Тепер — після п’яти звитяг — цей трофей, за регламентом, переходить до «Шахтаря» на довічне зберігання.

Варто зазначити, що й «Чорноморець» двічі мав підставити пробивати пенальті, однак київський рефері Сергій Бойко епізоди з влучанням м’яча в руки «гірникам» трактував по–іншому. Зрештою, після гри наставник «Чорноморця» не став коментувати суддівство, зауваживши, що «в Одесі — свято». Було видно, результат матчу за Суперкубок має другорядне значення й для президента «Чорноморця» Леоніда Климова. Щоразу, коли футболісти «Шахтаря» забивали гол, він із посмішкою на обличчі вітав свого візаві — власника «Шахтаря» Ріната Ахметова.

 

ТАБЛО

Суперкубок України–2013

«Чорноморець» — «Шахтар» — 1:3

Голи: Антонов, 45+1 — Фред, 17, 33; Тайсон (пен.), 68

«Ч»: Безотосний, Вангелі (Бобко, 69), Фонтанелло, Бергер, Кутас, К. Ковальчук, Гай, Рієра (Самодін, 46), Антонов, Джедже (Слінкін, 87), Бакай

«Ш»: Каніболоцький, Срна, Кучер (Чигринський, 82), Ракицький, Шевчук, Гюбшман (Степаненко, 78), Фред, Коста, Тейшейра (Гречишкин, 73), Тайсон, Л. Адріано

Суддя: Бойко (Київ)

Одеса, стадіон «Чорноморець», 32 400 глядачів

 

АНОНС

Прем’єр–ліга. 1–й тур сезону 2013/14

12 липня

«Таврія» — «Зоря» (20.00)

13 липня

«Металург» (З) — «Іллічівець» (19.00)

«Дніпро» — «Арсенал» (19.30)

14 липня

«Карпати» — «Ворскла» (17.30)

«Шахтар» — «Говерла» (19.00)

«Динамо» — «Волинь» (19.30)

«Севастополь» — «Чорноморець» (21.30)

15 липня

«Металіст» — «Металург» (Д) (20.00)