Здорова альтернатива

09.07.2013
Здорова альтернатива

Ранкові «пробіжки небайдужих» залучають до справи і дорослих, і малюків.

Сидиш перед телевізором чи «зависаєш» в інтернеті? А може, краще зробити фіззарядку просто неба і пробігтися парком? Провести дозвілля не перед комп’ютерним монітором, а серед природи та позитивно налаштованих людей? Скажімо, в компанії учасників організації «Здорова столиця», яка успішно діє в Києві вже більше року. «Здорова столиця» — це хлопці та дівчата, яких об’єднало бажання зробити цей світ кращим, людей — добрішими, а здоров’я — міцнішим.

 

«Важливо, скільки життів ти змінив, а не кількість придбаних авто»

Можливо, комусь у це важко повірити, але в Києві справді є молодь, яка категорично не сприймає шкідливих звичок, пропагує гармонійне поєднання фізичного і культурного розвитку, закликає до взаєморозуміння та взаємодопомоги. Це люди різного віку, з несхожими захопленнями та смаками, які спілкуються на природі, займаються спортом, прибирають навколишню територію і загалом — проводять час із задоволенням та користю.

Діє «Здорова столиця» без будь–яких комерційних чи політичних мотивацій. Організацію створили взимку 2012 року, а відправною точкою став флеш–моб «Алкоголь вбиває», влаштований активістами на майдані Незалежності. Ця подія привернула увагу громадськості та підштовхнула «Здорову столицю» до наступних дій. Навесні почалися регулярні пробіжки в столичному парку «Відрадний», поступово сформувалися принципи організації: здоровий спосіб життя і духовний розвиток. При цьому кожна людина має самостійно зробити вибір, а активісти руху лише сприятимуть, аби вибір цей був усвідомленим та раціональним.

Ідейний натхненник організації, випускник НТУУ КПІ Денис Лісовий, нині є координатором усіх проектів спільноти, поширює інформацію про «Здорову столицю» в соціальних мережах та пропонує друзям місця для відпочинку і дозвілля. Денис витрачає на «Здорову столицю» багато часу, але зов­сім про це не шкодує. «У мене є прекрасна мотивація, — розповідає він. — Коли помиратимеш, вже не важитиме, скільки в тебе було автомобілів, у яких клубах ти бував та скільки грошей витратив. Важливо: скільки життів ти змінив, скільком людям допоміг. Ще півтора року тому я мав дещо інші погляди на життя, але зміг визначити для себе пріоритети, тож нині готовий допомагати іншим так само знайти себе».

Почати завжди важко

Кожної неділі у «Відрадному» парку відбувається пробіжка небайдужих людей. Активісти «Здорової столиці» завжди раді новим учасникам. До новачків тут особливо уважні та ввічливі, адже приєднатися до нової компанії завжди важко, а ще важче побороти власну лінь та працювати над собою. Тож важливо створити невимушену та дружню атмосферу.

Спортивні заходи в парках завжди привертають увагу дітей і батьків, часто малеча приєднується до зарядки, і всім стає веселіше. Без сумніву, після такої прогулянки вони запитають маму й тата про життєрадісних людей, які займаються фізичними вправами, і це стане доброю нагодою розповісти дітлахам про здоровий спосіб життя та свідому молодь.

«Здорова Столиця» — приклад справжньої сім’ї, де люди підтримують і доповнюють один одного, мають життєві переконання, — ділиться враженнями школяр Сашко Кузенков. — І все це — не заради вигоди, а для блага таких же людей, як і вони самі. Не менш важливо і те, що організація виховує не тільки любов до фізичних вправ, а й силу духу».

Культура! Мова! Традиції!

Водночас «Здорова столиця» підтримує та розвиває українську культуру, мову, традиції. У травні організація стала учасником Першого Всеукраїнського фестивалю здоров’я «Столиця життя» в Музеї архітектури та побуту села Пирогів, де опікувалася народними та спортивно–оздоровчими іграми.

Влітку учасники руху більшість часу проводять на свіжому повітрі — грають у волейбол та футбол, подорожують, а взимку грають у хокей, відвідують театри, що вкотре доводить важливість поєднання фізичного розвитку із духовним. «Здорова столиця» разом проводить свята — від Андріївських вечорниць до зустрічі Нового року та Масляної.

Цього року «Здорова столиця» вже побувала в Кримських горах. І це лише початок сезону подорожей: далі — походи в Крим, на байдарках на славнозвісний острів Хортиця, на Шацькі озера. Учасники заходів і мандрівок «ЗС» не курять і не вживають алкогольні напої, утверджуючи гасло: «Запорука гарного настрою — чудова компанія».

«Я все життя в спорті, нині навчаюся в спортивному вузі й розумію, що біг і спортивні заходи — це великий плюс для здоров’я та гармонійного розвитку організму, — зазначає Ніна Струкова, студентка Національного університету фізкультури та спорту України. — Чудово, що в Києві є люди, які розвивають доступне для всіх фізичне виховання, пропагують здоровий спосіб життя. А щирість та відкритість і радує, і дивує — для нинішніх часів це рідкість».

Маєш ідеї — приходь!

«Здорова Столиця» — це насамперед середовище розумних, свідомих та активних людей, які творять власне життя, не чекаючи, що хтось це зробить за них. Якщо маєш ідею — у «Здоровій столиці» тебе завжди підтримають. Це своєрідний майданчик для реалізації цікавих і корисних ініціатив. Так, Ігор Сумлєнний започаткував збір використаних батарейок, які є екологічно небезпечними для здоров’я людей та довкілля. Він хоче донести до людей думку про необхідність утилізації використаних елементів живлення та розширити мережу скриньок для таких відходів. Тепер долучитись до проекту може кожен, варто лише знайти інформацію про акцію в мережі.

«У компанії «Здорової столиці» тебе завжди зрозуміють, при успіхах похвалять ще й винагородять — коли словом, а коли оплесками й посмішками. Коли ти сам — цього немає, — говорить Борис Гук, студент НМУ ім.Богомольця, один із засновників «Здорової столиці». — Тут ти можеш познайомитися з іншими людьми, різними за статусом, життєвим досвідом, світоглядом. Їх єднає позитив, щирість, любов, безкорисливість, але водночас і відповідальність за власні вчинки. Для мене «Здорова столиця» — це місце, де я переймаю досвід, черпаю інформацію про життя, отримую все те, що не в змозі взяти з книг. У нашій компанії ідеї стають реальністю: виникла думка, оголосив, знайшов однодумців, придумали план, втілили в життя — і щасливі від того».

Чи так складно змінити своє життя?

Якщо відірватися від усіх наших «мегаважливих» проблем і задуматися над тим, чого нам у житті бракує, відповідь буде простою: найбільше ми потребуємо не матеріального, а гармонiї із самим собою, взаєморозуміння з друзями та близькими, присутності поруч людей, які завжди готові підтримати. А ще нам не вистачає мотивації та сили волі, і всі ці речі безпосередньо залежать від нас самих, а не від суспільства, держави чи сусідів. Наші проблеми — в наших головах.

«Серед учасників «ЗС» уже сформувалася надійна група з 20 осiб, які за будь–яких умов готові мені допомогти, — говорить Денис Лісничий. — Хочемо створити осередки в усіх районах Києва, залучити до здорового способу життя якомога більше людей, показати, що є прекрасна альтернатива комп’ютерним іграм та шкідливим звичкам».

Наталя ПАТРІКЕЄВА