«Країна мрій»: красиво і малолюдно

09.07.2013
«Країна мрій»: красиво і малолюдно

Куліш до концерту.

Наймасштабніший вітчизняний етно–фестиваль «Країна мрій» відсвяткував свої 10 років. Проте навіть організатори визнають: попри широку програму і хороший імідж, дітище Олега Скрипки цього разу привабило ще менше відвідувачів.

Цього року приїхали 34 гурти з різних куточків світу, а загальна кількість музикантів склала 350 осіб. Були, зокрема, такі відомі етнічні гурти, як «Ко–оп» (Вінниця), «Палац» (Мінськ, Білорусь), Kozak System (Київ), Ram’d’Аmes (Париж, Франція) Astarta Edwin feat. Jon Durant (Україна/Великобританія), SunSay & Elvira Sarykhalil (Харків/АР Крим), Fatima Spar (Австрія) та незмінний натхненник фестивалю Олег Скрипка й Papa Duke Вand (Україна — Канада).

Перед тим як повністю зануритись в свято і зайти на Співоче поле, кожен міг побувати на «літературній кухні», де з ініціативи братів Капранових українські письменники розкривали секрети приготування «приворотного зілля». Явищем для літературної сцени став четвертий кобзарський слем, який організував бандурист, учасник програми «Україна має талант» Ярослав Джусь. «Цьогоріч на слем (змагання кобзарів — Ред.) приїхали виконавці з Японії та Туреччини, а найменшому учаснику було 9 років. Також уперше перемогу здобула дівчина», — розповіли «УМ» брати Капранови.

У порівнянні з минулими фестивалями розширилась «Дитяча галявина», дозвілля для малечі стало цікавішим: і посуд з глини ліпили, малювали на піску, робили з дерева іграшки і створювали малюнки на торбинках. Найбільше діток зібрала біля себе Віра Лещенко, майстриня з Києва, яка вчила діток ліпити з тіста жайворонків і випікати.

Незважаючи на таке різноманіття, багаторічний успіх та популярність фестивалю, люду було небагато. Напередодні організатори заявляли, що за два дні очікується близько 35 тисяч глядачів, проте, за попередніми їхніми даними, зібралося 27 тисяч. Це, так би мовити, оптимістична картина. А спостерігачі запевняють: не набралося і двадцяти тисяч. Можливо, тому що в суботу було неймовірно спекотно, а в неділю йшов дощ? Проте колишні прихильники фестивалю заявили, що причина зовсім у іншому. У соціальних мережах з’явилася інформація, що багато хто навідріз відмовився, відвідувати захід через те, що фестиваль вже вдруге підтримує голова КМДА Олександр Попов, а Скрипка погодився на цю співпрацю. У коментарі «УМ» сам Олег Скрипка заявив: «Ще кілька років тому нам було дуже важко проводити фестиваль, проте на сьогодні ми здружилися і працюємо разом із державою. Люди, які відмовилися відвідати цьогорічний фестиваль, — це їхня проблема, якщо вони не розуміють, що потрібно вміти співпрацювати з державою, у іншому випадку нам нічого не вдасться досягнути». n