Асфальтний провокатор діє влітку

04.07.2013
Асфальтний провокатор  діє влітку

Не купуйте продукти «з асфальту». Особливо влітку.

Хімія часто відлякує своїми довжелезними назвами, які надовго не затримуються у голові. Втім дещо треба пам’ятати, щоб зайве не наражатися на небезпеку, яка може спричинити фатальні наслідки. Поліциклічний ароматичний вуглеводень бензопiрен учені відкрили ще 1933 року. Вже через два роки були проведені дослі­дження, які підтверджували його канцерогенні властивості, тобто здатність продукувати в організмі людини злоякісні пухлини. Найвідоміший — 3,4–бензопiрен, який ідентифікували від початку як канцерогенний компонент сажі і смоли. Саме за вмістом цього елемента визначають загальний рівень забрудненості продуктів харчування різними поліциклічними ароматичними вуглеводнями (ПАВ) та їхню онкогенну небезпеку для людини.

Де може міститися смертоносний канцероген? У насінні соняшника, якщо його висушують димовими газами, які містять продукти неповного згорання палива. 95 відсотків бензопiрену з насіння переходить в олію. Її промислове виробництво унормоване Держстандартом, в якому є положення про допустиму норму бензопiрену, що відповідає стандартам Європейського Союзу, — 2 мкг/кг (мікрограми на кілограм). Якщо купуєте продукцію приватних невеликих олієнь — разом із натуральністю можете отримати шкідливий для здоров’я елемент. До речі, ПАВ в олії можна позбутися шляхом повної рафінації.

Інтенсивне джерело бензопiрену влітку — розпечений асфальт. А якщо ще і вихлопні гази вдихаємо — маємо подвійну дозу канцерогену. Тому так важливо, щоб діти гралися подалі від асфальтованих доріг і перехресть, де часто призупиняються машини. Намагайтеся у таких місцях також не купувати будь–які неупаковані продукти «з асфальту», бо навіть за кілька годин їх добряче встигає «присмачити» бензопiрен.

Також провокатор раку може потрапляти в організм людини з копченими ковбасами і сухофруктами, майонезом, шпротами, шашликами.

Що їсти і скільки — звичайно, справа добровільна. Але про щоденні правила безпеки харчування варто пам’ятати. Хоча б тому, що вчені переконують, що причиною 75 відсотків ракових захворювань є канцерогенні хімічні сполуки, які люди споживають з їжею.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>