Шоу «Без мандата»

04.07.2013
Шоу «Без мандата»

Петро Порошенко (в центрi) обговорює з «регiоналами» позбавлення мандата його ставленика. Фото Юрiя САПОЖНІКОВА.

Під завісу другої сесії Партія регіонів остаточно розібралася з двома мажоритарниками, які здобули перемогу на своїх округах за сприяння влади, але не дотрималися зобов’язань про підтримку ПР. Учора під час ранкового засідання парламенту Голова ВР Володимир Рибак дав розпорядження анулювати картки для персонального голосування та припинити виплату зар­плат Олександрові Домбровському, котрий лише через суд «вибив» перемогу у протистоянні з потужним опозиційним середовищем на Вінниччині, і Павлу Балозі, обраному на Закарпатті. Одночасно припинилися повноваження їхніх помічників–консультантів.

«Пане Рибак, ви порушили Конституцію, тому що стаття 81 подає тільки п’ять випадків, коли депутата можна позбавити мандата. Ці п’ять пунктів не підпадають ані під випадок із Домбровським, ані під випадок із Балогою», — наголосила з трибуни депутат від «УДАРу» Ірина Геращенко, зазначивши, що «ту ганьбу, яку приймали суди, писали на Банковій».

Нагадаємо, Домбровський і Балога втратили статус депутатів відповідно до лютневого рішення Вищого адміністративного суду, який постановив, що на виборах у жовтні минулого року були порушення на користь цих політиків. Позов проти них подав колишній нардеп Юрій Кармазін, і апеляційна інстанція підтвердила чинність цих дивних вимог. Хоча підтасування результатів минулих виборів не входить до переліку підстав для позбавлення мандатів уже чинних депутатів, — вони живі, дієздатні, не зникли безвісти й не виїхали за кордон.

Олександр Домбровський уже заявив, що звертається з апеляцією до Європейського суду з прав людини, про те саме говорили з трибуни й лідери опозиції, однак зрозуміло, що на рішення української влади це навряд чи вплине.

В опозиції вважають, що рішення щодо Балоги–молодшого і Домбровського, — крок для кращого згуртування провладних сил. «У більшості немає 226 голосів, і це, незалежні депутати, для вас сигнал: голосуйте, як потрібно цій більшості — за векселі, всі лобістські закони, інакше завтра черговий суд якоїсь районної інстанції забере у вас мандат, який вам видали мільйони українців, — каже Ірина Геращенко. — Якщо ми говоримо про те, що тут змінюється волевиявлення виборців, то хай суд тоді полишить мандатів тих зрадників і «тушок», які порушили волевиявлення виборців, коли вони взяли мільйони і змінили свої політичні уподобання».

На думку політолога Вадима Карасьова, основна мета, яку переслідує влада, — саме демонстрація сили конкретним самостійним політичним гравцям — Балозі–старшому і патронові Домбровського Петру Порошенку. Їх зближення з опозицією має значну вагу для зміни балансу «влада–опозиція».

«Чи розуміє на сьогодні як більшість, так і опозиція, що це відкривається ящик Пандори, коли кожного з 225 депутатів–мажоритарників завтра за добу рішенням суду буде позбавлено мандата і буде знищено парламентаризм? Про які євроінтеграційні устремління ви говорите? Ви створюєте додаткові, дуже серйозні перешкоди підписанню в листопаді угоди про асоціацію. Хто вірить у щирість євроінтеграційних намірів тих, хто сьогодні заводить Україну в суди?» — обурювався під час виступу у ВР Петро Порошенко.

Водночас «Регіони» гнуть своєї. «Я думаю, що це не останнє рішення суду, яке стосується народних депутатів», — натякнув учора на продовження «акції» один з очільників франції ПР Михайло Чечетов.

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

«Опозиція не «не змогла», а не захотіла захищати ці два мандати. Так само, як свого часу фракцією «Батьківщина» був «зданий» Сергій Власенко, на місце якого прийшов Роман Стаднійчук, який одразу вийшов із фракції і перейшов на бік влади. Аналогічно зараз вони «здали» двох мажоритарників, обравши нейтралітет», — сказав у коментарі «УМ» позафракційний мажоритарник Олесь Доній.

Про заяви Яценюка щодо звільнення суддів ВАСУ, які винесли вирок депутатським повноваженням Балоги і Домбровського, Доній відгукнувся так: «Можна струшувати повітря і більш гучними заявами. Але йдеться про дії, а не про заяви. Яценюк прекрасно знає, що жодних важелів на звільнення цих суддів у нього немає. Нехай він спочатку звільнить Сергєєва і Вовка, які посадили Луценка й Тимошенко

 

НАПЕРЕДОДНІ

Лавринович буде членом ВРЮ, але не буде міністром?

Судді Володимир Колесниченко, Віталій Кузьмишин та міністр юстиції Олександр Лавринович позавчора були обрані членами Вищої ради юстиції. Голосування в парламенті — бюлетенями — затягнулося до пізнього вечора.

За Колесниченка в таємному режимі проголосували 309 депутатів, за Кузьмишина — 244, за Лавриновича — 238. Не пройшли кандидатури від опозиції — адвоката Сергія Власенка та депутата від «Свободи» Олега Махніцького.

Новообрані члени ВРЮ, окрім Лавриновича, прийняли присягу в сесійній залі парламенту одразу після оголошення результатів голосування. Лавринович був членом ВРЮ «автоматично» як міністр юстиції — отже, тепер він має бути звільнений iз посади міністра. Подейкують, що замість нього Президент призначить на Мін’юст «регіоналку» Олену Лукаш, яка нині працює міністром Кабміну.

Обрання членів ВРЮ породило й іншу юридичну колізію. Річ у тім, що, поки «регіонал» Володимир Олійник рахував голоси як голова лічильної комісії, його картка в залі голосувала з інших питань. Це спричинило нову хвилю протестів опозиції проти «піаністів», які порушують вимогу Регламенту ВР про персональне голосування.

У центрі Києва ще звечора розклеїли афіші із зображеннями «піаністів–віртуозів». А на ранок активісти руху «Чесно» вручили нардепам із більшості листівки з нагадуваннями «найгіршим кнопкодавам» VII скликання, що «Верховна Рада — не консерваторія і під час голосування можна тиснути лише на одну клавішу».