Почім депутат для народу

03.07.2013
Почім депутат для народу

Арсеній Яценюк із Володимиром Рибаком: як колишній Голова Голові... Фото Юрія САПОЖНІКОВА.

Останній пленарний тиждень перед канікулами нардепи самі собі пропонують і працювати без перерв, і продовжити сесію парламенту на тиждень, і призначити позачергову — для нагального прийняття «євроінтеграційного» пакета. Учора 306 депутатів проголосували за те, аби працювати «до упору», тобто завершення розгляду всіх питань порядку денного.

На ранковому засіданні депутати затвердили календарний план роботи наступної — третьої — сесії, яка відкриється 3 вересня і закінчиться 14 січня, матиме дев’ять пленарних тижнів і сім — на роботу в комітетах.

Натомість затвердити кошторис Верховної Ради на поточний рік нардепам не вдалося. Більшовикам у складі «регіоналів» і комуністів не вистачило п’яти голосів. «За» — 221 при необхідних 226–ти. Із 34 позафракційних «за» проголосували лише семеро, четверо з яких — колишні представники «Батьківщини», відомі як «тушки»: Купчак, Кутовий, Немілостівий, Стаднійчук.

Опозиціонери обурювалися з приводу того, що ВР не може розглядати документ, який ніхто не бачив, окрім членів Регламентного комітету парламенту. Питання справді розглядали за скороченою процедурою — цифри щодо видатків Ради в залі не озвучували. При цьому представники опозиції вимагали спочатку скасувати депутатські пільги, а потім ухвалювати кошторис, який пропонував затвердити видатки в сумі 935,9 млн. грн., зокрема за загальним фондом — 849,7 млн. і спеціальним фондом — 86,1 млн. На здійснення законотворчої діяльності парламенту пропонувалося виділити 516 тисяч, на обслуговування та інформаційне забезпечення діяльності ВР — 302 тисячі, за автобазу — 40 тисяч. Згідно з додатком до кошторису, на безоплатний проїзд на одного народного депутата пропонується витрачати 26,8 тис. грн., на канцелярські приладдя — 708 грн.

Оцінивши вказані суми, «регіонал» Ярослав Сухий обурився тим, що депутатам не вистачить коштів на перельоти. «Це не безплатний проїзд, це наші відрядження, — наголошує Сухий. — Порахуйте: Київ — Дніпропетровськ, дві тисячі туди, дві — назад. Чотири вісім. 8 на 10 — 80 тисяч. Я не знаю, як цей кошторис складався!». Сухий закликав депутатів скасувати такий пункт кошторису, як доплату за проходження через зал офіційних делегацій в аеропорту, але збільшити інші видатки.

За словами незалежного нардепа Олега Ляшка, видатки парламенту цього року перевищують минулорічні. «150 мільйонів виділено на соціальне забезпечення депутатів. От підніміть руку, кому потрібне це забезпечення?» — запитав депутат. На що Володимир Рибак пообіцяв йому показати заяви.

Нагадаємо, раніше від величезних літніх «оздоровчих» вирішила відмовитися фракція «УДАР». А депутати від «Свободи» заявили про відмову користуватися відомчими санаторіями в Криму — «Дюльбер», «Нова Оренда» і «Таврійські зорі». «Фракція ВО «Свобода» не користувалася й не буде користуватися цим комплексом санаторіїв. Ми переконані, що санаторії мають використовувати ті люди, які потребують соціального захисту, — заявив Ігор Швайка. — Депутатів і апарат Верховної Ради навряд чи можна віднести до соціально незахищених верств населення. Але питання в іншому: як можна розглядати кошторис, якщо жоден із народних депутатів не має права поставити доповідачеві питання по суті тих цифр, які включено в кошторис? Фракція ВО «Свобода» голосуватиме за бюджет ВР не буде».

Після провалу голосування депутати направили проект постанови на доопрацювання в комітет.

Протягом засідання опозиція продовжила ініціювати встановлення дати виборів мера Києва, довиборів народних депутатів у «проблемних» округах, а також проведення позачергової сесії для розгляду винятково євроінтеграційних законопроектів. У цьому контексті лідер «Батьківщини» Арсеній Яценюк закликав провести у стінах Верховної Ради «день Європи», на якому має бути сформований суто європейський порядок денний, підготовлений усім складом народних депутатів.

Але головним питанням дня, яке підняла на щит опозиція, стали події у Врадіївці на Миколаївщині. «Ми вважаємо, що в Україні не може бути такого міністра МВС, який не контролює свою міліцію, яка знущається, б’є і ґвалтує українців. Такої міліції і такого міністра не треба», — наголосив Яценюк, закликавши главу Міністерства внутрішніх справ Віталія Захарченка «бути героєм» і скласти повноваження. Представники «більшості» натомість звинуватили опозицію в штучному розкручуванні правового конфлікту.

Проекти постанов про дострокове припинення повноважень члена Центральної виборчої комісії Володимира Шаповала (він є головою ЦВК) і про призначення в Центрвиборчком Олександра Копиленка вчора не розглядалися, хоча й були заплановані. Кадрові зміни у Вищій раді юстиції відклали на вечір.

Між тим депутати проголосували за законопроект спрощення процедури відведення землі, який, на думку опозиції, є антинародним. «Згідно з цим законопроектом, судова система може підмінити місцеве самоврядування. Є технологічна можливість заміняти рішення міськради щодо заяви на землю судовим рішенням. Як на мене, це зроблено з метою підтримати вертикаль нинішньої влади, якій підпорядкована судова система, — сказав у коментарі «УМ» депутат із «Батьківщини» Олександр Бригинець. — По–друге, археологічні пам’ятки, які знаходяться на тих територіях, де не встановлена межа, будуть розорані. Заповідні зони, заказники, межі яких чітко не встановлені, — будуть розорені. Цей законопроект не оберігає ні землю, ні пам’ятки».

 

АНТУРАЖ

Учора вранці під стінами Верховної Ради знову відбувся мітинг проти законопроекту №2342 «Про внесення змін у деякі законодавчі акти України щодо запобігання і протидії дискриминації в Україні». Близько сотні пікетників тримали плакати з написами на кшталт «Діти України проти гомосексуалізму та ювенальної юстиції», «Нет гомосексуализации Украины», «Руки прочь от наших детей». На думку громадських активістів, законопроект №2342 має низку суперечливих норм, що сприяють пропаганді гомосексуалізму.