На велосипеді — від проблем

27.06.2013
На велосипеді — від проблем

Прогулянки з «двоколісним» — чудовий антидепресант. Фото з сайта photo.i.ua.

Уміння розслаблятися — найдієвiший спосіб повніше відчути смак життя. Правильна релаксація — неодмінний атрибут щастя і здоров’я, вважають лікарі. Уміння грамотно «перемикати» себе з проблем на позитивні думки допоможе краще працювати, налагодити стосунки в родині, поверне такий важливий душевний спокій.

— Якщо ви активна людина, сповнена віри у власні сили, живете в напруженому ритмі, намагаючись виправдати очікування тих, хто поруч, — то і відпочивати від проблем вам краще активно, — вважає психолог Валентин Піскун. — Здійснюйте ранкові пробіжки на стадіоні, займіться плаванням. Якщо маєте час і можливість для велосипедних прогулянок — вперед! Ще краще, коли організуєте групу однодумців: поєднаєте приємне з корисним. Участь у популярних велопробігах може стати чудовим хобі для активного відпочинку.

Багато людей прагнуть вирішувати кілька завдань одночасно, але не всім це під силу. Психолог застерігає від такого марафону: інакше не уникнути різного роду розладів. Дозвольте собі полінуватися. «Основна проблема таких людей — перебільшене відчуття боргу, яке вони відчувають, — пояснює психолог. — Відпустіть себе на волю — відразу відчуєте полегкість. Згадайте різні захоплення дитинства, про які забули в буденній суєті. Розслабитися і заспокоїтися допомагає ручна робота: навчіться плести, вишивати. Навіть допомагаючи робити паперові аплікації своєму малюку, поринете у світ творчості, яка не вимагає поспіху».

Якщо робота і родина забирають більшу частину вашого часу, легко забути про себе. А ось цього робити не можна, нагадують фахівці з психології. Не робіть трагедії із ситуації — просто «поділіться» домашніми обов’язками з іншими членами сім’ї, щоб вивільнити час для себе. Займіться косметичними процедурами, сходіть у перукарню, зрештою, купіть собі те, про що давно мріяли. І старайтеся деякий час побути на самоті. «Приділіть час своєму духовному розвитку, — радить Валентин Піскун. — Згадайте, якими ви були до того, як повністю розчинилися в сім’ї і роботі. Знайдіть можливість почитати, сходіть у кіно чи театр. Якщо відчуваєте потребу — порадьтеся з психологом: фахівець допоможе відновити душевні сили і знайти себе».

 

РЕЦЕПТ

Зберігати душевну рівновагу протягом дня допоможе ранкова чашка чаю із липи. Столову ложку свіжого (або сухого) цвіту залийте 200 мл окропу, дайте настоятися 15—20 хвилин, процідіть. Якщо додати чайну ложку меду — буде ще й відмінний засіб для зміцнення імунітету.