Як «яструби» «ведмедів» заклювали

26.06.2013
Як «яструби» «ведмедів» заклювали

Переможець із «Чикаго» Маріан Госса втішає співвітчизника–словака з «Бостона» Здено Хару. (Рейтер.)

Якщо фіналісти НБА — «Маямі» та «Сан–Антоніо» — тримали Америку в напрузі до останнього «ігрового патрона», то головне льодове протистояння Нового Світу завершилося, можна сказати, достроково. «Чикаго блекхоукс» та «Бостон брюїнз» визначили переможця Кубка Стенлі вчора вранці за київським часом у шостому матчі фінальної серії. Вигризши гостьову перемогу, «Чиказькі чорні яструби» здобули найпочесніший трофей клубного хокею вдруге за останні чотири роки.

«Чикаго» було й найкращою командою регулярного чемпіонату, суттєво урізаного через локаут. Але говорити, що Кубок підопічним Джеоеля Кенневілля дістався легко, не випадає. Іще за півтори хвилини до завершення третього періоду шостого матчу реальним видавався «золотий», сьомий, поєдинок. Проте «яструбам», які поступалися «ведмедям» з рахунком 1:2, не хотілося повертатися в Чикаго без трофея. За 105 секунд до фінальної сирени канадський наставник гостей Кенневілль пішов ва–банк і замінив голкіпера на шостого польового гравця. Упродовж 17 секунд його підопічні не тільки зрівняли рахунок, а й відправили опонентів у глибокий нокаут, закинувши переможну шайбу ще в основний час.

«Я бачив подібні «камбеки» у футбольній Лізі чемпіонів, але в хокеї, по–моєму, це вперше. Щоб ось так, у шостій грі фіналу Кубка Стенлі, граючи в гостях, забити два голи на останній хвилині і виграти трофей, — це просто неймовірно!» — захоплено ділився враженнями словацький форвард «Блекхоукс» Міхал Гандзуш.

Так «Чикаго» виграв свій шостий в історії Кубок Стенлі. Відзначимо, що Джоель Кенневілль, з яким «яструби» стають найсильнішими вже вдруге, починаючи з сезону 2009/10, тепер є найтитулованішим тренером із нині працюючих наставників.

Найціннішим гравцем «плей–оф–2013» став 24–річний форвард «Чикаго» Патрік Кейн, на рахунку якого переможна шайба в п’ятому матчі серії. Прикметно, що Кейн — лише четвертий громадянин США в історії НХЛ, якому вручили приз MVP.

Якщо повернутися до початку «плей–оф», то можна згадати, що в списку претендентів на Кубок Стенлі чи не головним фаворитом називали «Піттсбург пінгвінз» на чолі з Євгеном Малкіним та Сідні Кросбі. Однак «пінгвіни» із, напевно, найяскравішим дуетом форвардів НХЛ були розтрощені в півфіналі «Бостоном» 0:4. Тоді як «Чикаго» за крок до фіналу розбив (4:1) минулорічного володаря КС — «королів» із Лос–Анджелеса.

ТАБЛО

НХЛ. Фінал (серія до 4 перемог). 5–й матч. «Чикаго» — «Бостон» — 3:1 (Кейн, 18, 26; Болланд, 60 — Хара, 44). 6–й матч. «Бостон — Чикаго» — 2:3 (1:0, 0:1, 1:2; Келлі, 8; Лучич, 53 — Тейвз, 25; Біккелл, 58:44; Болланд, 59:01).

Рахунок у серії — 2:4.