Дешевий сир, по 5 грн.

26.06.2013
Дешевий сир, по 5 грн.

(із сайта ФК «Шахтар».)

«Мій улюблений ворог, мій улюблений друже» — приблизно в такій стилістиці канал «Інтер» рекламує телетрансляції так званого «об’єднаного турніру», який відбудеться 27 червня — 7 липня за участі київського «Динамо», московського «Спартака», донецького «Шахтаря» і пітерського «Зеніта». За регламентом, команди однієї країни між собою не зустрічаються. Вони й так мають багато нагод щось доводити одна одній. Очевидна мета турніру — проведення міжнаціональних «заруб», і головна з них, описана в рекламі, — «Динамо» — «Спартак», призначена на останній день змагань у Києві.

Можна було б сказати, що цей турнір є своєрідним продовженням малоцікавих «Кубків Першого каналу», які росіяни колись організовували в Ізраїлі за участі чотирьох найсильніших команд РФ та України. Далебі. У звітне змагання наші північні сусіди вкладають особливий сенс. Та й організовує його ні хто інший як «Газпром» — ідеолог об’єднаного чемпіонату СНД. Може, саме тому серед учасників немає чемпіона Росії — ЦСКА, зате є срібний призер — «Зеніт», а також головний подразник Києва ще з часів СРСР — «Спартак.

«Турнір чотирьох — це просто перший крок [до об’єднаного чемпіонату]. Це не вивчення інтересу — це перший крок з боку клубів, — заявив журналістам голова правління «Газпрому» Олексій Міллер. — З боку клубів є великий інтерес до об’єднаного чемпіонату. Тож домовилися, що проведемо такий турнір чотирьох команд».

Нагадаємо, раніше Федерація футболу України сяк–так відбилася від ініціативи росіян з організацію об’єднаного чемпіонату, хай навіть «Газпром» пропонує за участь у ньому золоті гори — призовий фонд у розмірі мільйон доларів. Але тепер спроби сплутати футбол і політику поновилися. Тож не дивно, що фанати київського «Динамо» висловилися за бойкот «Об’єднаного турніру».

На думку «ультрас», цей міні–турнір у літнє міжсезоння є ні чим іншим, як репетицією перед стартом об’єднаного чемпіонату України й Росії. «Справжні уболівальники «Динамо» підтримують свій клуб незалежно від суперника, і їм немає необхідності доводити свою вірність у комерційних турнірах», — зазначено у зверненні активних фанів. Вони обіцяють не ходити на НСК «Олімпійський» навіть на матч проти «Спартака».

Ціна квитків, до речі, ну дуже низька — від 5 грн. на бічні сектори (до 150 грн. — на центральні). Попри такі заохочувальні розцінки, наразі квитки купують мляво.

А от генеральний директор «Шахтаря» Сергій Палкін знову виступив проти Києва. «Чекаємо на цікаві матчі з російськими командами. Але особливої ставки на турнір не робимо — все–таки він не більше ніж черговий етап підготовки до сезону. Не розумію, навіщо ультрас київського «Динамо» збираються влаштовувати політичні акції на передсезонному турнірі. Ніякої політики тут немає. Чотири сильні команди проведуть тренувальні матчі — пов’язувати це з темою об’єднаного чемпіонату немає жодних підстав», — сказав представник «гірників». За його словами, «грають всього чотири команди. Такий формат неможливо проектувати на [об’єднане] змагання, де передбачається 18 учасників».

КАЛЕНДАР

Розклад матчів «об’єднаного турніру»

27 червня

18:30 «Спартак» — «Динамо» (Москва)

20:30 «Зеніт» — «Шахтар» (Київ)

30 червня

19:00 «Шахтар» — «Спартак» (Донецьк)

21:00 «Зеніт» — «Динамо» (Київ)

3 липня

18:30 «Спартак» — «Шахтар» (Москва)

20:30 «Динамо» — «Зеніт» (Київ)

6 липня

19:00 «Шахтар» — «Зеніт» (Донецьк)

7 липня

19:00 «Динамо» — «Спартак» (Київ)

Київ — НСК «Олімпійський», Донецьк — «Донбас–арена», Москва — спорткомплекс ім.

Е. Стрельцова.

«Зеніт» свої домашні матчі проведе в Києві, оскільки стадіон пітерської команди перебуває на реконструкції.

У разі рівності очок у двох команд чемпіон буде визначений, по–перше, за результатом особистої зустрічі; по–друге, за загальною різницею забитих і пропущених м’ячів.