І в U–21 — Іспанія номер один

20.06.2013
І в U–21 — Іспанія номер один

Коли наприкінці травня «Баварія» виграла Лігу чемпіонів, її наставник Юпп Хайнкес заявив, що в європейському клубному футболі почалася ера мюнхенського клубу, який своєю грою затьмарив попередні успіхи «Барселони». Думається, мало хто заперечуватиме цей факт. Натомість на рівні збірних іспанський футбол і надалі утримує здобуті раніше пікові висоти. Рік тому в Києві національна збірна Іспанії вдруге поспіль виграла доросле Євро, а позавчора ввечері в Єрусалимі молоде покоління «Червоної фурії» захистило титул чемпіонів Європи віком до 21 року, здобутий два роки тому в Данії.

Як і на дорослому рівні, команда Іспанії в головному матчі континентальної першості переграла італійців. І знову відправила у ворота «Скуадри адзурри» чотири м’ячі. Щоправда, ймовірний змінник Ікера Касільяса — Давід Де Хеа — втримати свої ворота сухими не зміг (нагадаємо, київський фінал Євро–2012 завершився з рахунком 4:0), однак пара пропущених ним голів особливо не вплинула на остаточний розподіл сіл. Іспанська «молодіжка», продемонструвавши переконливу гру, — знову чемпіон, а її лідери показали себе як непогане підсилення для дорослої збірної, котра вже через рік захищатиме титул чемпіона світу.

Можливо, хтось скаже, що від юності до зрілості у футболі — довга дорога, і не факт, що герої молодіжного Євро–2013 так само сяятимуть на дорослих турнірах. Але нинішнє покоління іспанських футболістів U–21, принаймні частину з них, хто вже кілька років має солідну ігрову практику в знаних європейських клубах, думається, чекає світле майбутнє. Давід Де Хеа, який пропустив найменшу кількість м’ячів у турнірі — два (й обидва у фіналі), має постійне місце в основі «Манчестер юнайтед». Півзахисник Іско провів незабутній євросезон із «Малагою», діставшись чвертьфіналу Ліги чемпіонів. Форварду Крістіану Тельйо та півзахисникові Тьяго Алькантарі, який відзначився у фіналі хет–триком, нерідко знаходяться місця в складі «Барселони». Ну а Альваро Морату, який із чотирма голами став найкращим бомбардиром цього Євро, новий наставник мадридського «Реалу», певно, тепер випускатиме на поле значно частіше.

«На такому турнірі поганих футболістів не буває, але якщо вони не вірять у свою команду, то місія помітно ускладнюється. Ключові аспекти для перемоги — працювати в поті чола, не втрачати духу і вірити в колектив», — так виглядає рецепт успіху від наставника Хулена Лопетегі.

 

ТАБЛО

Молодіжний чемпіонат Європи (Ізраїль, U–21). Фінал

Італія — Іспанія U–21 — 2:4

Голи: Іммобіле, 10; Боріні, 80 — Алькантара, 6, 31, 38 (пен.); Іско, 66 (пен.)

Італія: Барді, Донаті, Кальдірола, Б’янкетті, Реджині, Верратті (Крімі, 76), Флоренці (Сапонара, 58), Россі, Боріні, Іммобіле (Габбьядіні, 58), Інсіньє

Іспанія: Де Хеа, Монтойя, Бартра, І. Мартінес, Морено, Ільярраменді, Коке (Камачо, 86), Алькантара, Іско, Тельйо (Муніаїн, 71), Мората (Родріго, 81)