НОВИНИ ПЛЮС

18.06.2013

Уже ніхто нічого не виробляє...

Учора Держкомстат оприлюднив нову, вкрай невтішну статистику. Обсяг промислового виробництва в Україні у травні 2013 року знизився на 9,3% до травня 2012 року. Найприкріше, що крива пішла донизу не лише у річному вимірі. Так, у травні промвиробництво скоротилося на 5,6% порівняно iз квітнем. Як відомо, українська промисловість, за даними статистиків, котиться донизу швидко і невпинно. У березні нинішнього року воно впало на 5,2% щодо минулорічного березня, а у січні 2013–го — на цілих 11,1% щодо останнього місяця минулого року та на 3,2% порівняно із січнем 2012–го.

За даними служби статистики, це призвело до уповільнення спаду за підсумками п’яти місяців до 5,2% порівняно з 4,2% — за підсумками чотирьох місяців і 5% — за підсумками трьох місяців. Нагадаємо, що торік промвиробництво зменшило свої оберти на 1,8% у порівнянні з 2011 роком.

«Гріє» імпорт газу

В Україні може з’явитися ще один незалежний імпортер російського газу. Переговори про придбання у «Газпрому» близько 5 млрд. кубометрів газу в рік почала Східноєвропейська паливно–енергетична компанія (СЄПЕК) Сергія Курченка. Цю інформацію підтвердили у самій компанії, подібну тезу озвучив і паливний міністр Едуард Ставицький. Остаточне «так» сказав профільний віце–прем’єр Юрій Бойко, додавши, що «уряд не заперечує».

Як відомо, прогнозний баланс газу в Україні у 2013 році становитиме 60 млрд. кубометрів. СЄПЕК хоче постачати газ промисловим споживачам, яким у цілому потрібно близько 22 млрд. кубометрів газу на рік. Іншими словами, до рук оточення глави держави має відійти третина всього високоприбуткового газового імпорту.

Рейдерів за ґрати. Чужих!

Міжвідомча «антирейдерська» комісія, яку очолює перший віце–прем’єр Сергій Арбузов, запропонує ввести кримінальну відповідальність не тільки для рейдерів, а й для замовників незаконного захоплення підприємств, а також тих, хто сприяв цьому — чиновників і суддів. Як відомо, найбільшим рейдером в Україні незалежні експерти називають державу. Утiм чиновник стверджує: перемогти рейдерів не складно. Навіть більше — уряд, за словами Арбузова, має намір розробити також чітку правову методику повернення раніше захоплених підприємств та активів бізнес–структур законним власникам.