ХРОНІКА

13.06.2013

Футбол

Алчевська «Сталь», що за підсумками чемпіонату в першій лізі здобула путівку до прем’єр–ліги, відмовилася від участі у змаганнях вищого футбольного дивізіону в сезоні 2013/14. Цю заяву президента ФК «Сталь» Костянтина Петрова поширив сайт Ua–football.com із посиланням на видання «Неделя».

Президент клубу підтвердив, що відмова від участі у ПЛ пов’язана з невідповідністю інфраструктури клубу вимогам елітного дивізіону. «Алчевський стадіон вимогам прем’єр–ліги не відповідає. Він потребує широкомасштабної реконструкції, а вона, у свою чергу, вимагає часу», — пояснив Петров, зазначивши, що команда теоретично могла б грати в Донецьку на РСК «Олімпійський», але «який сенс проводити ігри на іншому стадіоні, якщо більшість уболівальників «Сталі» їх не побачить?»

За словами Петрова, реконструювати стадіон керівництво клубу сподівається протягом року. Тож перейти до ПЛ «Сталь» планує за підсумками наступного сезону.

Залишається актуальним питання, хто ж займе 16–ту вакансію у «вишці», якщо «Кривбас» втратив атестат і оголосив про своє розформування, і навіть «Олександрія», яка посіла в першій лізі третє місце, вустами свого президента Сергія Кузьменка заявила, що «перебуває на стадії формування і виступати у вищому дивізіоні не готова».

До речі, новим головним тренером ПФК «Олександрія» призначено Володимира Шарана.

* * *

Чемпіонат світу–2014. Відбірковий турнір. Зона Європи.

Група В. Данія — Вірменія — 0:4 (Мовсісян, 1, 59; Озбіліз, 19; Мхітарян, 82; у сенсаційному розгромі данців, крім «гірника» Генріха Мхітаряна, взяли участь Геворг Казарян із донецького «Металурга» та Артур Єдігарян із «Говерли»).

Турнірне становище після 6 турів: Італія — 14, Болгарія — 10, Чехія — 9, Вірменія, Данія — 6, Мальта — 3.

Група С. Швеція — Фарери — 2:0 (Ібрагімович, 35, 82 (пен.); вилучення: Гранквіст, 79 (Ш)).

Турнірне становище після 6 турів: Німеччина — 16, Австрія, Швеція, Ірландія — 11, Казахстан — 1, Фарери — 0.

Група І. Білорусь — Фінляндія — 1:1 (Верховцов, 85 — Пуккі, 24).

Турнірне становище після 5 турів: Іспанія — 11, Франція — 10, Фінляндія — 5 (4), Грузія — 4, Білорусь — 3.

* * *

Товариські матчі. Китай — Голландія — 0:2 (ван Персі, 11; Снейдер, 66), Норвегія — Македонія — 2:0, Естонія — Киргизстан — 1:1, Італія — Гаїті — 2:2.

Теніс

Турнір ATP в Лондоні (призові — 683 тис. євро). Другий раунд. Долгополов (Україна, 7) — Хіральдо (Колумбія) — 6:3, 4:6, 6:4.

Турнір WTA в Нюрнберзі (235 тис. дол.). Перший раунд. Ларссон (Швеція) — Юлія Бейгельзімер (Україна) — 6:3, 6:7, 7:5.

«Челленджер» у Празі (42,5 тис. євро). Перший раунд. Недовєсов (Україна, 7) — Мертль (Чехія) — 5:7, 6:4, 7:5.

Баскетбол

НБА. «Плей–оф». Фінал (серія до 4 перемог). «Сан–Антоніо» — «Маямі» — 113:77 (Грін (27), Ніл (24) — Уейд (16); серія — 2:1).

Легка атлетика

На міжнародному турнірі «Московський виклик» серед переможців були й українці. Серію успішних виступів продовжив стрибун у висоту Богдан Бондаренко, який у Москві взяв «золото» з результатом 2,28 м. На старт з бігу на 400 м вийшли відразу три українки, і Ольга Земляк завершила дистанцію першою (52,26 сек.). Ще одну перемогу Україні принесла Марія Ремень — 22,73 сек. на 200–метрівці.

Шахи

У Ханти–Мансійську закінчився чемпіонат світу з бліцу. Змагання проводилося серед 60 шахістів за швейцарською системою у 15 здвоєних турів. Чемпіоном несподівано став в’єтнамський гросмейстер Ле Куанг Льєм. На півочка менше набрали росіяни Олександр Грищук та Ян Непомнящий і українець Руслан Пономарьов. За додатковими показниками срібним призером став Грищук, а «бронзу» отримав киянин Пономарьов.