Монегаски в лаптях

13.06.2013
Монегаски в лаптях

Тоді як більша частина населення Європи затягує паски й бореться з економічною рецесією, невеличка група заможних осіб, яка сидить на нафті й газі, шукає статті витрат для своїх мільярдів доларів. Одним із способів розважитися та «себе показати» для багатіїв переважно з Росії та арабського світу стає футбол. Намагаючись отримати загальне визнання, власники захмарних статків купують собі дорогі «цяцьки» — футбольні клуби.

Комусь, як Роману Абрамовичу, зі своєї покупки вдається зробити цукерку. Інші, як–то член королівської сім’ї Катару шейх Абдулла бен Нассер Аль–Тані, спричинився як до злету придбаної ним у 2010 році «Малаги», так і до її трагедії: через незадовільну фінансову політику андалусійців таки виключили з наступного розіграшу Ліги Європи.

Зрештою, чи не стануть «пригодовані» сторонніми мільярдерами клуби такими собі золотими командами–одноденками, покаже час. А наразі на головну футбольну євроарену виходить іще один гравець–товстосум із величезними амбіціями.

Після виступів у другій лізі елітний дивізіон французького футболу поповнив «Монако», який у 2011 році перейшов під крило російського мільярдера Дмитра Риболовлєва. Щойно повернувшись у звичну для себе Лігу 1 на чолі з італійським тренером Клаудіо Раньєрі, семиразовий переможець першості Франції одразу заявив про чемпіонські плани. «Монегаски» почали підкріплювати слова справами й робити одне за одним неймовірно дорогі придбання. Одразу по завершенні сезону–2012/13 «червоно–білі» вже витратили на трансфери 130 мільйонів євро, купивши у мадридського «Атлетико» одного з найкращих бомбардирів прімери та Ліги Європи Радамеля Фалькао, а в «Порту» — креативних півзахисників Гамеса Родрігеса та Жоао Моутіньйо.

Власник «Уралкалію» та контролюючий акціонер «Банку Кіпру» Риболовлєв вочевидь не пошкодує фінансів і на хорошого захисника. Подейкують, що у сферу інтересів «Монако» потрапив 32–річний капітан «Челсі» Джон Террі.

Зважаючи на непомірний апетит власника, за гучністю імен «Монако» може переплюнути свого головного конкурента — «ПСЖ». Тим більше що з’явилася аж така інформація: «монегаски» кличуть із «Реалу» самого Кріштіано Роналдо, пропонуючи за португальця рекордну суму в історії трансферів світового футболу — чи то 100, чи 117 млн. євро. Але наразі президент «вершкових» Флорентіно Перес заявив, що Роналдо для його клубу — майже як легендарний Ді Стефано, тому Красунчик не продається.

Хай там що, думається, цього літа футбольна Європа ще не раз здригнеться від сенсаційних трансферів та запаморочливих чуток.

Іван СТАЛЕВИЙ