І пиріг у формі машини

11.06.2013
І пиріг у формі машини

Солодощі для малюків: «заборонити не можна дозволити»? Фото з сайта getway.info.

Мабуть, ніхто з таким нетерпінням не очікує свята, як малюк. Особливо дня народження — з його традиційними веселощами, символічним задуванням свічок на яскравому тортикові, подарунками і ласощами. Часто в таких випадках перед батьками постає дилема: чим найкраще пригостити свою дитину і її друзів, адже меню для малюків дещо відрізняється від того, що зазвичай споживають дорослі. Тож, готуючи святковий стіл, не забувайте основні поради педіатрів: якомога менше жирних і солоних страв, ніяких гострих і пряних наїдків. Дошкільнятам лікарі радять дуже обережно вживати свинину, страви з гуски чи качки — така їжа часто порушує травлення. Ліпше приготувати страви з дієтичних сортів м’яса (курки, індика, телятини) — можна у формі запіканки, а рибу (теж бажано нежирних сортів) — на пару. Гарніром можуть бути овочеві рагу, різні страви з картоплі, каші. Скажете, малюк не їстиме в свято звичну їжу? Проявіть трохи фантазії — і стіл «оживе»: виготовте жабенятко або мишку із вареного яйця, спорудіть чоловічка чи будиночок із фруктів та ягід, спечіть пиріг у формі машини.

До речі, як бути з солодощами? Адже думка лікарів тут неоднозначна: одні категорично не рекомендують привчати малюків до цих «порожніх калорій і провокаторів карієсу», інші допускають, що можна, але — трохи і не все, що на прилавках крамниць. Магазинних тортів із масляними кремами педіатри однозначно радять уникати. Натомість вважають доцільним зупинити вибір на десертах зі свіжих фруктів — у них є цінні харчові волокна. Корисно пригостити дітей сухофруктами та горіхами. Можна у невеликій кількості запропонувати пастилу, зефір чи мармелад. А найкраще — це мамина випічка: яблучна шарлотка, сирний пиріг, пиріжки з фруктами.

— Особисто я не є фанатичним противником цукерок, — каже «УМ» головний позаштатний дієтолог МОЗ України Олег Швець. — Якщо дитину повністю позбавляти солодощів, це може мати психологічні наслідки. Адже ваш малюк спілкується з іншими дітьми, які споживають ласощі й отримують від цього задоволення, і не може збагнути — чому ж його «дискримінують»? Просто уникайте страв, де надмір цукру. Якщо у молочному продукті 60% фруктового сиропу — це вже не здорова їжа.

А щодо свята — тут усе залежить від батьків, переконаний фахівець: «Це питання виховання. Коли дорослі їдять певний продукт, то і дитина його споживатиме. Але якщо мама з татом, аби не завдавати собі клопоту, влаштовують дитині свято у «Макдональдсі» — на мій погляд, це жахливо! Діти бавляться годинами у закритому приміщенні, споживаючи непоживну, а то й шкідливу їжу».

Зрештою, багато важить особистий приклад. Якщо батьки прагнуть заохотити дітей до здорового харчування, мають і купувати, і готувати їжу разом. Казати: ось у цьому відділі супермаркету ми можемо щось купити раз на місяць, у цьому — тричі на тиждень, і пояснювати — чому. Дитина після 2 років повинна їсти те ж саме, що і дорослі — здорову їжу, адекватну за калорійністю. Їжа має бути смачна і різноманітна. Уникайте тих продуктів, що містять багато солі, насичених жирів і будь–яку кількість трансжирів (так званий гідрогенізований рослинний жир). Оптимальна жирність молочних продуктів у дитячому меню — 2,5%, а до дворічного віку допускається 3,2%.

Лікарі не радять давати малюкам виноград: вітамінів і мінералів у ньому небагато, а ось глюкози — більш ніж удосталь. Крім того, виноград посилює бродіння в кишечнику. З напоїв надавайте перевагу домашнім морсам і компотам. Соку, за словами Олега Швеця, дитині краще пити щонайбільше склянку на добу — не має значення, чи це свіжий, чи напій із пакета. «Якщо малюк вип’є дві–три склянки соку, то не з’їсть два яблука. А якщо порівняти цінність яблука і склянки соку — це те саме, що співставити цінність свіжого фрукта і склянки коли.