Росте зміна «золотим»

06.06.2013
Росте зміна «золотим»

Євген Хитров — лідер оновленої збірної. Фото ФБУ.

У той час, коли «золоте» покоління українських боксерів після тріумфальних виступів на любительському ринзі взяло курс на професіонали, оновлена збірна під орудою Дмитра Сосновського змагається на чемпіонаті Європи, який із 1 червня триває в столиці Білорусі. Учора в мінському Палаці спорту почалися поєдинки чвертьфінальної стадії, куди пробилися шестеро із десяти наших співвітчизників.

За відсутності героїв Лондонської Олімпіади — Василя Ломаченка, Олександра Усика, Дениса Берінчика, Олександра Гвоздика й Тараса Шелестюка — лідером збірної нового скликання вочевидь є чемпіон світу–2011 Євген Хитров (вагова категорія до 75 кг), який через суддівське свавілля залишився без нагород Ігор–2012. Тепер Женя горить бажанням здобути «золото» Олімпіади–2016, а в першому бою на ЧЄ легко здолав представника Молдови Віктора Карапчевського — 3:0.

Порівняно з попередніми великими стартами поєдинки боксерів–аматорів судять за новою системою. Якщо раніше підрахунок ударів носив суцільний, сумарний, характер, то нині арбітри визначають переможця в кожному з трьох раундів.

Окрім Хитрова, в українській команді є ще один учасник Лондонської Олімпіади. Павло Іщенко (60 кг) без особливих проблем, на досвіді, також пробився до вісімки найсильніших, здолавши в 1/8 фіналу литовця Гітіса Ваїткуса (3:0). Нинішній сезон Паша провів на WSB–ринзі в складі клубу «Українські отамани», а до того ще й переміг на чемпіонаті України.

Відзначимо, що наставник наших боксерів–олімпійців Дмитро Сосновський доволі прискіпливо ставиться до перетікання боксерів із WSB–рингу, де зовсім інші правила й вимоги до ведення бою, назад в аматори. Однак хлопці, які під прапором «Отаманів» стали віце–чемпіонами WSB, наразі непогано тримають марку й на єврофорумі.

Власне, ще двоє «отаманів»–національних чемпіонів пробилися до чвертьфіналів ЧЄ. У попередньому раунді Микола Буценко (56 кг) «не помітив» румуна Развана Андріана (3:0), сіяного на турнірі під третім номером. А Денис Пояцика (91 кг) вибив Володимира Шелеса з Молдови. Цікаво, що на WSB–ринзі наступник Олександра Усика змагався в значно легшій вазі — до 85 кг.

А от четвертий український повпред напівпрофесіонального цеху — В’ячеслав Кислицин — вибув із боротьби вже на стадії 1/8 фіналу.

Молодший брат срібного медаліста Ігор–2012 Тараса Шелестюка, який, зауважимо, єдиний із призерів Лондона одразу подався у професіонали, — Богдан — продовжує переможні традиції сім’ї на любительському ринзі. Свій старт на чемпіонаті Європи він — представник вагової категорії до 69 кг — почав упевненою перемогою над ірландцем Адамом Ноланом — 3:0.

Шостим представником України в чвертьфіналах став важковаговик Єгор Плевако. Попри те, що його прізвище не надто добре відоме широкому загалу, в активі Єгора є перемога на престижному турнірі, в якому беруть участь найкращі боксери Північної Америки, — «Золоті рукавички».

 

ХТО КУДИ?

Скандально відомий промоутер Дон Кінг зацікавлений у підписанні контракту з дворазовим олімпійським чемпіоном Василем Ломаченком. Натомість Олександр Усик, Денис Берінчик та Олександр Гвоздик отримали запрошення виступати на профі–ринзі під крилом промоутерської компанії братів Кличків К2.