Надя б’є по своїх

04.06.2013

Жінки

Попри відверто невдалий виступ на минулому чемпіонаті континенту, де підопічні Леоніда Ратнера посіли 14–ту сходинку, збірна України як учасник того Євро отримала право зіграти матчі «плей–оф» відбору на ЧС–2013, оминаючи кваліфікаційний етап. У суперники нашим гандболісткам жереб послав сьому команду єврофоруму–2012 — збірну Німеччини. Напередодні відповідальних поєдинків «синьо–жовті» провели два спаринги з туркенями, завершивши їх упевненими перемогами. Проте очільникові нашої команди ті звитяги аж ніяк не гріли душу, оскільки через травми з обойми випала низка ключових гравців — Анастасія Підпалова, Анна Редька, Ольга Ващук та Наталя Туркало. «Ми ніколи не здаємося», — серйозність кадрових втрат перед візитом до Німеччини змушувала Ратнера піднімати бойовий дух своїх підопічних.

Та одного бажання виявилося недостатньо, аби в гостях розколоти міцний німецький горішок, із яким у «синьо–жовтих» і без того був негативний баланс очних зустрічей (шість поразок у дев’яти матчах). «Лише відмінна гра у захисті та використання швидких крайків — Юлії Манагарової та Вікторії Борщенко — дасть нам надію на успіх», — так виглядав рецепт від нашого голкіпера Наталі Пархоменко.

Проте позавчора скласти пазли в єдину картину збірній України не вдалося — успішною грою в Ольденбурзі відзначилася лише Манагарова. Натомість у опоненток неабиякою надійністю на останньому рубежі відзначилася голкіпер Клара Волтерінг. Пробити її підопічні Ратнера змогли лише 16 разів. Найвищою результативністю у складі німкень відзначилася уродженка Києва, донька емігрантів Надя Надгорна. У її активі — шість із 24 німецьких голів.

Стрімкий старт господарок, яких, до слова, тренує 36–річний данський спеціаліст Хейн Єнсен, змусив наших дівчат постійно наздоганяти німкень. Але з часом відрив німецької збірної лише зростав і, в підсумку, сягнув восьми пунктів. Відіграти їх 9 червня в Києві буде дуже складно. Проте історія україно–німецьких протистоянь знає випадок, коли «синьо–жовті» — на ЧЄ–2010 в Данії — переграли «бундестім» із різницею в десять очок.

Чоловіки

Тим часом в Україні визначився чемпіон чоловічої суперліги. «Золото» вперше в своїй нетривалій історії виграв запорізький «Мотор».

Як відомо, раніше під цим «брендом» за підтримки заводу «Мотор–Січ» успішно виступала жіноча команда, однак із 2009 року клуб змінив «гендерну» політику. Тепер амбіційний колектив представників сильної статі у фінальній серії до двох перемог несподівано легко здолав земляків–конкурентів, переможців «регулярки» «Запоріжтрансформатор».

 

ТАБЛО

Жінки. Чемпіонат світу–2013. Відбірковий етап. «Плей–оф» (перший матч). Німеччина — Україна — 24:16 (13:7; Нагорна (6) — Манагарова (6)).

* * *

Чоловіки. Чемпіонат України. Суперліга. Фінал. «ЗТР» — «Мотор» — 25:28 (Пєсков (6) — Бурка (9); рахунок у серії — 0:2).