«Золото» «гладіаторів»

04.06.2013
«Золото» «гладіаторів»

Цього сезону вже з першого раунду «плей–оф» вісімці найсильніших команд суперліги на шляху до «золотої» серії доводилося грати тривалі міні–турніри — до чотирьох перемог. Щоправда, в переважній більшості протистоянь особливої напруги та інтриги не спостерігалося. Інша справа — фінал. Для визначення чемпіона довелося використати максимальну кількість ігор.

«Будівельник», який доволі впевнено виграв регулярний чемпіонат, до останнього дня затягнув із підтвердженням своєї сили в «плей–оф». Однак зрештою «Будка» таки виграла заключний поєдинок серії і здобула восьмий чемпіонський титул, випередивши в «колекціонерській» гонці свого суперника по фіналу — в «Азовмашу» залишилося сім золотих відзнак.

Як відзначили баскетболісти Маріуполя, вони не розраховували на те, щоб грати всі сім поєдинків серії. Однак, звісно, у вирішальній грі на паркеті київського Палацу спорту прагнули лише до перемоги.

Без сумніву, перевага свого майданчика стала важливим аргументом для загального тріумфу «гладіаторів». А головним козирем, як відзначив наставник киян Айнарс Багатскіс, став фактор максимальної психологічної готовності. «Коли я зайшов до роздягальні й побачив очі гравців, то зрозумів, що налаштування на гру буде божевільним», — розповів латвійський спеціаліст.

«Будівельник» відмінно почав матч, і відриву, здобутого в першій половині гри, цілком вистачило для чемпіонства.

«Ми змагалися як могли, але не вийшло. Кияни грали жорстко всю серію, а нам сьогодні це не вдалося», — відзначив американець Лінн Грір — найкращий снайпер «Азовмашу». Найціннішим гравцем усього «плей–оф» визнали американського лідера «Будки» Малкольма Ділейні.

За словами наставника маріупольців Сергія Заваліна, його команда, яку впродовж сезону серйозно лихоманило, перед стартом «плей–оф» зазнала успішної реконструкції і в матчах «на виліт» показала свій максимум. Водночас «Будівельник» у нинішньому сезоні демонстрував стабільність і, окрім восьмого чемпіонського титулу, відзначився ще й історичним досягненням на міжнародній арені — дістався півфіналу Єврокубку. Тепер клуб вирішує, чи заявлятися у кваліфікацію найсильнішого турніру — Євроліги.

 

ПІДТРИМКА

Усі київські матчі фінальної серії за участю «Будівельника» та «Азовмашу» проходили під гаслом «Купуй квиток — врятуй життя». Гроші, отримані від продажу перепусток на ці поєдинки, будуть спрямовані на лікування двох українських баскетболістів — екс–гравця дніпропетровського «Дніпра» Валерія Гордієнка, який страждає на рак лімфатичної системи, та Марини Дорошенко (Хабарової), екс–баскетболістки збірної України та БК «Козачка», в якої діагностували гострий лейкоз.

 

ТАБЛО

Чоловіки. Чемпіонат України. Суперліга. Фінал (серія до 4 перемог). «Будівельник» — «Азовмаш» —82:70 (28:19, 30:20, 11:14, 13:17; Лайонс (27), Ділейні (19) — Грір (31), Радуліца (20); рахунок у серії — 4:3).

Символічна п’ятірка чемпіонату: розігруючий — Грір («Азовмаш»), легкий форвард — Дроздов («Будівельник»), важкий форвард — Лайонс («Будівельник»), атакуючий захисник — Ділейні («Будівельник»), центровий — Вукосавлевіч («Політехніка–Галичина»). MVP сезону: Ділейні.

* * *

НБА. 1/2 фіналу (серія до 4 перемог). «Маямі» — «Індіана» — 90:79, «Індіана» — «Майамі» — 91:77 (серія — 3:3).

* * *

Єдина ліга ВТБ. 1/2 фіналу (серія до 3 перемог). «Хімки» — ЦСКА — 64:87 (серія — 2:3).