Після 90 життя лише починається

29.05.2013

Сайт каналу Сі–Ен–Ен повідомив про два небуденні вчинки людей дуже похилого віку, й обидва — у штаті Флорида.

Так, 92–річний пенсіонер Генрі ван Кестерен в аеропорту Сент–Петербурга холоднокровно посадив «на пузо» свій невеличкий Piper PA–30, коли літак не зміг випустити шасі. Щоправда, при аварійній посадці пенсіонер отримав деякі травми, тож шампанське за удачу він випив у лікарні.

Не менше захоплення викликав вчинок 98–річного Дона Сагга. Цей старий здійснив стрибок із парашутом з доброчинною метою — щоб підтримати кампанію збирання грошей для бездомних Флориди. Із 200 тисяч доларів, потрібних для придбання будинку для безхатьків, під час благодійної акції вдалося зібрати 130 тисяч.

Сагг почав займатися парашутним спортом у 82 роки і втягнув у це хобі свою 80–річну сестру. Відтоді Дон здійснює у середньому три стрибки щороку, незважаючи на те, що є... незрячим, а це значно ускладнює орієнтацію в повітрі та приземлення.

Гасло Донового життя — Рositive thinking («Позитивне мислення») — написане на його картузі. У віці «за 80» він нарешті закінчив міжнародний коледж у Неаполі та об’їздив півсвіту. Зокрема, чотири рази був на Алясці, а захоплення історією індіанців провело його всіма країнами Центральної та Латинської Америки. Незважаючи на брак освіти і сліпоту, до пенсії Сагг був власником двох невеликих прибуткових компаній. Із 25–річного віку його постійними супутниками є спеціально натреновані собаки–поводирі.