«Хуг, знову цей підступний пух...»

28.05.2013
«Хуг, знову цей підступний пух...»

Тополиний пух ускладнює життя не лише хворим на алергію, а й здоровим... (з сайта obozrevatel.ua.)

Мов сніг на голову

«Мамо, це знову сніг?» — дивується малюк, ворушачи ніжками кучугурки «вати» на асфальті. — «То тополиний пух, синочку... Апчхи!». У травні для багатьох настає болісний «туманний» сезон: алергія на тополиний пух, який безперестанку падає на голову, залітає в очі і забиває носа, завдає суттєвих неприємностей зi здоров’ям.

Алергія проявляє себе ­сльозливістю, набряком, почервонінням повік. Набрякають також слизові оболонки носа, які стають чутливими до найменшого руху повітря. Відтак — затяжне чхання і рясне виділення прозорого слизу з ніздрів стають справжнім лихом. Алергія може також ускладнюватися висипаннями на шкірі (кропив’янкою), запамороченням, головним болем, безсонням. На думку фахівців, таку реакцію викликає не сам тополиний пух, а пил, який він вбирає, а також пилок і спори рослин, що розпускаються о цій порі. Саме вони стають причиною запалень і подразнень слизових оболонок, а не білі м’які пушинки, що нагадують сніг. Ця проблема набула ще загрозливiших обертів упродовж останніх десятиліть, коли повітря (особливо в містах) забруднилося «по вінця». За спостереженням лікарів, алергія на рослинний пилок (насамперед тополиний) турбує сьогодні кожного четвертого жителя планети.

— Насправді сам по собі тополиний пух — дуже слабкий алерген, — пояснює «УМ» президент Асоціації алергологів України, професор Вінницького національного медичного університету ім. М. Пирогова Борис Пухлик. — Проблема в тому, що його багато, він і дратує, і подразнює кількістю. Крім того, тополиний пух — небезпечний транспортер: концентрує в собі пилок інших рослин–алергенів. А нинішня весна — нетипова. Власне, в Україні цьогоріч весни і не було — після холодів відразу спека, фактично літо. І все навколо рясно зацвіло. Ми на своєму підприємстві з виробництва лікувальних алергенів вперше не маємо достатньо площі, аби розкласти цей цвіт — такого ще ніколи не було...Тож не дивно, що в моїх колег–алергологів нині «гарячий сезон».

На вікна — сітки, на очі — окуляри

Що ж робити тим, для кого цвітіння тополі стає справжньою­ катастрофою? Як їм пережити цей складний «пуховий період»? У спеку важко всидіти в приміщенні при зачинених вікнах, а відкривши їх — впускаємо в дім «тополину заметіль». Аби пух не проникав у кімнати, «одягніть» на вікна спеціальні сітки чи бодай марлю. За можливості лікарі радять у цей період якомога менше виходити на вулицю, особливо якщо погода спекотна і суха. А прийшовши додому, відразу прийміть душ і перевдягніться.

Під час «тополиної заметілі» Борис Пухлик рекомендує носити темні захисні окуляри, «блокувати» ніс спеціальним оприскувачем, який можна придбати в аптеці, або бодай маззю на ­кшталт оксолінової. «Раджу робити також спеціальний «душ» для носа, — наголошує Борис Михайлович. — Прийшли знадвору — промийте ніс за принципом: втягнули воду — вилили. Але найважливіше, якщо виникли симптоми, — проконсультуватися у фахівця і пройти терапевтичний курс спеціальними препаратами — алергенами. Не запускайте проблему! Якщо вчасно розпочати лікування, одужання настає в 95% відсотках випадків. Лікування зазвичай триває 2–3 курси. Вже після першого етапу стає легше на 50 відсотків, після другого — на 75%, а після третього людина повністю одужує. Сьогодні достатньо препаратів, в тому числі вітчизняних, для лікування алергій. Просто люди мають приділяти увагу своєму здоров’ю. Бо зазвичай як відбувається? Зняв реакцію за допомогою протиалергійних препаратів, полегшив дихання завдяки інгалятору, стало на певний час краще — і забув про проблему. А забувати якраз і не можна. Адже таким чином усуваєте симптоми, а не причину».

Якщо алергію не лікувати, ускладнення можуть бути дуже небезпечні. Найважчий прояв недуги — бронхіальна астма, яка фактично робить iз людини інваліда, застерігає голова Асоціації алергологів України Борис Пухлик.

ДО РЕЧІ

Оптимальний метод захиститися від алергії на тополиний пух — переїхати у місцевість, де цих рослин мало або немає взагалі. Однак проблема в тому, що їх багато скрізь. «То була величезна дурниця — засадити всю Україну цими деревами, — міркує Борис Пухлик. — Біологи кажуть, що тополі — дерева дводомні, тобто мають чоловічу і жіночу стать. Пух виділяють тільки «материнські» рослини. Якщо на вулицях залишити лише дерева чоловічої «статі», проблему можна було б вирішити. Але це питання, на жаль, у компетенції градоначальників, а не лікарів».

ФАКТ

Природним порятунком у період цвітіння тополь стає... дощ. Вологе повітря ускладнює «пухову заметіль» і бодай на певний період приносить полегшення алергікам, кажуть лікарі.