А рука тягнеться й тягнеться...

23.05.2013
А рука тягнеться й тягнеться...

«Регіонал» Артем Семенюк голосує за колегу Сергія Дунаєва. (каналу ТВі.)

Не минуло й трьох місяців після внесення змін до Регламенту Верховної Ради стосовно жорсткої відповідальності за неперсональне голосування депутатів, а народні обранці знову «кнопкодавлять». Причому вже без ґвалту з цього приводу, бійок і спротиву, як це було на початку роботи ВР VII скликання. Частіше на цьому викривають представників Партії регіонів та КПУ. Хоча і в «Батьківщині» іноді голосують чужою карткою «за того хлопця».

Позавчора «фільтр» громадського руху «Чесно» «зловив» комуніста Петра Цибенка, який, порушуючи вимоги Конституції і Регламенту ВР щодо персонального голосування в сесійній залі, тиснув кнопку замість відсутньої колеги по партії Ірини Спіріної. На цьому ж засіданні при голосуванні за розгляд скороченої процедури контролю за обігом лікеро–горілчаних виробів тиснув кнопку за «регіонала» Ярослава Сухого його соратник Борис Дейч.

Загалом від початку VII скликання наглядачі «Чесно» зафіксували вже 80 депутатів, які голосували чужими картками. Так, 16 травня «чесноки» зафіксували, як депутат із фракції ПР Микола Левченко тиснув кнопку замість свого колеги Сергія Кия. А напередодні «регіонал» Сергій Матвієнков голосував замість старожила парламенту Володимира Бойка. Того ж дня працював руками за сусідів по Раді — Нвера Мхітаряна та В’ячеслава Богуслаєва — вже згаданий Ярослав Сухий. Його зафіксували під час нового способу прихованого «кнопкодавства» — під прикриттям соратника, який спеціально став між своїм і сусіднім робочими місцями та, спершись на стіл, намагався прикрити собою руку Сухого. А той, озираючись на балкон преси, час від часу голосував від імені вільного місця сусіда між ними. Двома картками одночасно — своєю та Ганни Герман — голосував і «регіонал» Василь Поляков.

Того ж дня «контррозвідка» Партії регіонів вирахувала «кнопкодавів» у опозиції, надавши фотофакт: БЮТівка Ольга Сікора, перебуваючи на місці колеги Володимира Купчака, проголосувала за нього і за себе. А їхній однопартієць Дмитро Шлемко спробував приховати цей випадок, прикриваючи пульт для голосування газетою.

У коментарі «УМ» активіст руху «Чесно» Віталій Шарлай каже, що реакція викритих на гарячому порушників правил голосування різна. В Партії регіонів оприлюднені фото просто ігнорують. А в «Батьківщині» категорично заявляють: «То були не ми». За весь час дії «фільтру» «Чесно» своє голосування за колегу визнав лише один депутат — БЮТівець Андрій Шевченко.

Нагадаємо, що в лютому, коли фракція «УДАР» кілька тижнів тримала блокаду парламентської трибуни, вимагаючи лише особистого голосування, Партія регіонів визнала законність цих вимог, і підтримала зміни до Регламенту, згідно з якими у випадку фіксації «кнопкодавства» картки відсутніх депутатів вилучаються головуючим, а пункт порядку денного ставиться на переголосування. Однак нині з боку порушників почастішали пояснення: це не актуальна проблема, адже рішення щодо голосування здебільшого ухвалює фракція, а не кожен депутат особисто. «Але суть у тому, що це не примха, а норма Конституції», — каже представник руху «Чесно». Дана вимога є принципово важливою в умовах того, що Партія регіонів має лише формальну більшість, яка не є реальною на багатьох сесійних засіданнях.