Непарламентська альтернатива

21.05.2013

Народний рух України та Українська народна партія об’єдналися в єдину партію, яка тепер називається Українська народна партія «Рух». Таке рішення прийнято позавчора на об’єднавчому з’їзді в Києві. «За» проголосували 344 із 382 делегатів зібрання УНП і 233 із 392 присутніх на з’їзді представників НРУ.

УНП на чолі з Юрієм Костенком у січні 1999 року відкололася саме від НРУ В’ячеслава Чорновола й назвалася тоді «Український народний рух». Тепер УНП сама розпускається — домовлено, що її члени увійдуть до єдиного Руху, і до 1 листопада ц. р. усi партійці мають перереєструватися для підтвердження членства в Русі.

Злиття відбулося на основі статуту НРУ. Головою новоутвореної політичної сили залишився керівник НРУ Василь Куйбіда, колишній мер Львова, екс–нардеп та екс–міністр регіонального розвитку та будівництва в уряді Тимошенко. Голова УНП Юрій Костенко зняв свою кандидатуру зі списку претендентів на «першу скрипку», тож першим заступником Куйбіди став в. о. голови УНП Іван Заєць. Іншими заступниками стали Володимир Шовкошитний та Світлана Ніколіна (від УНП), В’ячеслав Коваль і Віктор Лабазов (від НРУ). Із представників обох партій за принципом 50х50 делегати з’їзду сформували склад оновленої політради (91 особа) і центрального проводу (15 осіб).

Мета позапарламентського об’єднання — відтворити «Народний рух України за перебудову», як він постав у 1989 році, аби «створити в Україні потужну правоцентристську політичну силу, котра в перспективі стане правлячою і направить державу на єдиний ефективний правий шлях виходу із системної кризи, у якій Україна перебуває останні 20 років». Як заявив Іван Заєць, об’єднання НРУ і УНП покладе початок подальшому процесу консолідації всієї національної демократії у позапарламентську опозицію. «Це не виклик нинішній парламентській опозиції, — сказав політик, — це можливість змінити ситуацію на краще».

Водночас експерти стримано оцінюють появу нового–старого Руху на політичному небосхилі. «Я думаю, що це робиться, швидше, під президентські вибори. Було б добре, якби вони запропонували якісно нову політику. Але, знаючи ці партії і їхній склад, сумніваюся, що в них це вийде», — зазначив у коментарі «УМ» політолог Олександр Палій.

«Про об’єднання політичних сил правоцентристського напряму говорилося давно, і це треба було робити набагато раніше. Ці сили серйозно втратили не лише прихильників, а навіть бренди, втратили свою політичну капіталізацію, — каже «Україні молодій» політолог, директор Агенції моделювання ситуацій Віталій Бала. — Як на мене, об’єднання двох Рухів саме по собі нічого не дасть без політичного ребрендингу — в партіях повинні з’явитися нові яскраві лідери, нові серйозні орієнтири, і тоді можна буде говорити про ефективність цього об’єднання. А щодо Куйбіди — згадайте, він свого часу програв мерські вибори у Львові, будучи міським головою».

Як відомо, Василь Куйбіда став лідером НРУ п’ять місяців тому. Перед тим він планував балотуватися на парламентських ви­борах–2012 за списком ВО «Батьківщина» під номером 146, але Центрвиборчком виключив Куйбіду (в числі 13 кандидатів) зі списку через те, що він не подав заяву про свою згоду балотуватися. При цьому решта верхівки НРУ, зокрема екс–голова партії Борис Тарасюк, потрапили до Верховної Ради і зилился з «Батьківщиною», до якої прямували віддавна.