Яйця без антибіотиків

16.05.2013

Продукт–виручалочка для багатьох — звичайнісінькі яйця: поживні; як правило, за помірну ціну; ще й дають можливість, у комбінації з іншими, мати щоразу оновлене меню. Най–найнатуральніші яйця, звичайно, від власних курей рідної бабусі із села. Але багатьом доводиться купувати продукцію птахофабрик. Тоді мучать запитання на зразок: чи не містять ці яйця антибіотиків, якими можуть лікувати курей? Розібратися допоможе нещодавно проведене дослідження Центру незалежних споживчих експертиз «Тест».

 

Розміри — від XL до дрібних

Хто хоч трохи знайомий iз сільським господарством, точно знає, що білі кури несуть такого ж кольору яйця, а ті, що мають іншого кольору оперення, — жовто–коричневих відтінків. Насиченість кольору жовтка, коли він усередині шкаралупи, визначити складніше. Хоча можливо, якщо знаєш, чим несучок годують. Бо колір жовтка залежить від вмісту каротиноїдів, які надходять в організм курей iз їжею.

— У яйцях може бути підвищений вміст вітамінів і мінералів, — розповідає керівник «Тесту» Валентин Безрукий. — Якщо вводити їх у раціон курей. Яйця з підвищеним вмістом йоду, заліза, міді, цинку, вітамінів А і Д — це не міф, а можливе покращення якості й користі яєць. Щоправда, головне — щоб виробники продукції не перестаралися, скажімо, з додаванням міді й цинку. Бо надлишок цих елементів в організмі людини є токсичним.

На прилавках магазинів можна зустріти упаковки з написами, що кидаються у вічі: «містить каротиноїди, селен, вітамін Е». Тут варто зазначити, що усі яйця містять ці складові. Це як написи на олії «без холестерину» і «з вітаміном Е» — олія апріорі така.

Чи всі яйця дієтичні? Вважається, що такими можуть називати лише ті, термін зберігання яких не перевищує семи днів при температурі від 0 до 20 градусів. Потім вони автоматично стають столовими. Вони також мають свій термін зберігання — не більше 25 днів. Втім якщо яйцям забезпечують температурний режим від –2 до 0 градусів, то вони можуть зберігатися і 90 днів.

Споживачі часто орієнтуються на розмір яєць: одні віддають перевагу меншим (це може свідчити про те, що їх знесли молоді кури), інші — велетням. Однозначно можна сказати, що чим більші яйця, тим вони дорожчі, і що справді, з віком розмір яєць кожної курки трохи збільшується. Відповідно до держстандарту, за вагою яйця поділяють аж на п’ять категорій: відбірні (XL) — 73г і більше; вищої категорії (L) — 63–72,9 г; першої категорії (M) — 53–62,9 г; другої категорії (S) — 45–52,9 г; дрібні — 35–44,9 г.

Сальмонелу знищують 10 хвилин

Не новина, що курям на птахофабриках можуть додавати у корм антибіотик пеніцилін — для профілактики захворювань, стимулювання росту і навіть збільшення кількості знесених яєць. Ліки, зрозуміло, можуть залишатися у м’ясі і яйцях. У лабораторних умовах у протестованих зразках яєць першої категорії «Україна», «Квочка» (у непрозорій стандартній упаковці), «Золоте яйце», «Від доброї курки», «Курчатко» (у пластиковій прозорій упаковці), вищої категорії «Ясенсвіт» (у непрозорій упаковці) і відбірних «Господин Петуховъ S.V.» (у 6–гранній упаковці) експерти антибіотиків не знайшли.

Ще одна небезпека, яка може підстерігати тих, хто любить їсти яйця, — сальмонели, які разом iз кишечною паличкою, особливо коли спекотно, спричиняють найбільше харчових отруєнь. Сальмонели — досить витривалі мікроби. У курячих яйцях, навіть якщо вони лежать у холодильнику, можуть жити до трьох тижнів. Хоча миттєво гинуть при температурі +100 градусів; при 75 градусах — через 5 хвилин. Але не варто забувати, що яйце об’ємне. Отже, спочатку, коли воно потрапляє в окріп, температура шкарлупи і жовтка суттєво різниться. Тому про всяк випадок яйця рекомендують кип’ятити не менше 10 хвилин. А у тих, які перевіряли експерти, сальмонел взагалі не було.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>