Ольга Богомолець: Ми започаткували моду на здоров’я

16.05.2013
Ольга Богомолець: Ми започаткували моду на здоров’я

Ольга Богомолець: «Ми прагнемо, щоб у всіх регіонах люди мали доступ до висококваліфікованої консультації і допомоги лікаря».

Завтра, 17 травня, в Україні відбудеться п’ятий, уже традиційний, День меланоми. Лікарі–дерматологи проведуть безплатні огляди для тих, хто через скрутну економічну ситуацію не може собі дозволити платну консультацію фахівця. Ініціатор і натхненник заходу, директор Інституту дерматології і косметології професор Ольга Богомолець переконана: успіх цього проекту, завдяки якому врятовано тисячі життів, залежить від свідомої підтримки громадськості, сумління лікарів і... невтручання держави.

 

«Щойно ми донесли до людей інформацію про небезпеку родимок — лікарі відразу відчули потребу
в навчанні»

— Ольго Вадимівно, зрозуміло, що виявлення злоякісних захворювань шкіри — не питання одного дня. Однак саме День меланоми привертає увагу суспільства до цієї проблеми. Чи стають українці уважнішими до власного здоров’я і більш довірливими до лікарів?

— Майже 10 років тому ми розробили власну стратегію змін у ставленні суспільства до проблеми здоров’я. Йшлося про роботу з населенням, з лікарями, зі ЗМІ. Адже без правильного поєднання зусиль цих трьох найважливіших учасників процесу змінити ситуацію, на мій погляд, неможливо. Ми свідомо не залучали сюди ні державну систему, ні адміністративний вплив, ні фінансування, оскільки і раніше, і нині вони абсолютно неефективні. Це доводить статистика: тоді як у державі збільшуються видатки на охорону здоров’я, смертність від онкологічних, серцево–судинних й інфекційних недуг стрімко зростає. Тому ми опиралися лише на власні сили, досвід і свідому підтримку громадськості.

Спершу визначили мету — вона мала бути дуже конкретною, аби з часом виміряти якість і ефективність нашої роботи. Насамперед прагнули зменшення смертності від меланоми і раку шкіри. Змалювали для себе головні кроки до мети, учасників процесу і важелі мотивації до дії. Тобто люди мали знати про перші ознаки небезпечних хвороб, вміти долати страх і одночасно мати можливість своєчасного доступу в усіх регіонах до висококваліфікованої консультації і допомоги лікаря.

День меланоми став ще одним маленьким кроком у досягненні мети. А до нього ми провели Марафон здоров’я, під час якого навчили понад 150 медиків і педагогів та оглянули понад 60 тисяч дітей–сиріт з усієї України, провели 52 прес–конференції в усіх областях, майстер–клас для журналістів на базі Києво–Могилянської академії та навчальний семінар для перукарів і косметологів. Під час 28 благодійних концертів для лікарів і педагогів говорили про ознаки небезпечних родимок. Також розробили спеціальний алгоритм самодіагностики меланоми АКОРД, який дозволяє кожному легко запам’ятати ознаки переродження родимок, створити освітню програму для лікарів і систему дистанційної діагностики новоутворень шкіри. Тож нині покотилася згенерована нами хвиля — стало модним бути здоровим і дбати про себе і своїх близьких. Навіть МОЗ торік провів місячник діагностики раку, а Олександрівська лікарня Києва вже другий рік є ініціатором Дня здоров’я — профілактичних оглядів населення. І це далеко не повний перелік відголосків започаткованої нами моди на здоров’я!

— Ви казали, що однією з найбільших проблем є брак досвідчених фахівців–дерматологів. З ким ви співпрацюєте цього року під час Дня меланоми?

— Безперечно — без підготовки високоякісних фахівців–діагностів неможливо подолати жодну хворобу. І саме над цим ми активно працюємо останні 5 років. Цікаво, що 5 років тому лікарі не були зацікавлені вчитися. А щойно ми донесли до людей інформацію про небезпеку родимок і створили масовий попит на консультацію дерматоонколога — лікарі відразу відчули потребу в навчанні... Разом iз Харківською академією післядипломної освіти ми два роки поспіль проводимо курс підготовки з дерматоонкології на базі нашого Інституту дерматології і косметології в Києві. До нас приїздять на навчання лікарі з усієї України, оскільки наша авторська програма базується на понад 10 тисячах клінічних випадків, діагнози яких були гістологічно підтверджені. (Гістологія — мікроскопічне дослідження ураженої тканини, важливе в діагностиці ракових захворювань. — «УМ»).

Цього року в День меланоми в Україні, який відбудеться у 30 містах, візьмуть участь понад 100 лікарів. А створена нами унікальна система дистанційної діагностики родимок найближчим часом потребуватиме десятків діагностів, тож відбір фахівців для неї триває.

«На кожному солярії слід написати: «Це провокує рак!»

— Одним із факторів злоякісного переродження родимки і далі залишається зловживання засмагою. Недавно для колишньої «Міс Росії» Анни Литвинової ця пристрасть, на жаль, закінчилася трагічно... Які ще аргументи, на вашу думку, потрібні пристрасним прихильникам «шоколадної шкіри» і солярію?

— З досвіду мудрих європейських країн зрозуміло: недостатньо лише просвітницької роботи. У більшості держав Старого континенту відвідування солярію заборонено особам до 18 років. Адже 3 і більше сонячних опіків, які людина отримала в дитинстві, у кілька разів збільшують ризик розвитку меланоми. А сонячні опіки, на які ми наражаємось у дорослому віці, значно підвищують ризик раку шкіри. Не треба забувати і про фотостаріння — це особливий вид в’янення шкіри, спровокований ультрафіолетом, яке значно випереджає фізіологічне старіння і суттєво змінює зовнішність. Тому кожен має вирішити для себе, як він хоче виглядати після 40 років — як гладенька соковита виноградинка, чи ніби зморшкувата родзинка, яка любила засмагати на сонечку... А на кожному солярії слід пов’язати чорну стрічку, на якій написати — цей пристрій гарантовано збільшує ризик розвитку раку шкіри і меланоми!

— Пані Олю, як свідчить приклад російської красуні, лікування меланоми навіть у найпрогресивніших європейських клініках часто не допомагає... Які шанси (і від чого вони залежать) на одужання?

— У першу чергу — від терміну діагностики, тобто її своєчасності. Окрім цього, від локалізації пухлини: новоутворення, розташовані на голові й обличчі, розвиваються і метастазують швидше. А також — від стану імунної системи і супутніх хвороб. Вагітність, наприклад, погіршує перебіг недуги і зменшує шанси на одужання.

Відповідальність несуть і самі пацієнти, адже знання перших ознак переро­дження родимки дозволяє своєчасно звернутися до лікаря або порадити зробити це своїм близьким.

Ми, зі свого боку, намагаємося зробити діагностику доступною, дешевою, високопрофесійною і своєчасною. Саме для цього й створили систему дистанційної діагностики родимок. Тепер, аби отримати консультацію столичного професора, не треба витрачати гроші на квиток, чекати в черзі і переживати — достатньо прийти в спеціалізований пункт у своєму районному чи обласному центрі, де вам сфотографують родимку спеціальним пристроєм і відправлять зображення інтернетом на консультацію. Ця система дозволяє побороти відстань і людський страх, зробити висококваліфіковану консультацію доступною у найвіддаленіших населених пунктах.

«У групі ризику — блондини, руді й «власники» родимих плям»

— Які чинники сприяють розвитку недуги і хто має бути особливо пильним?

— Із зовнішніх факторів на першому місці, як ми вже згадували, — ультрафіолет і засмага. Із внутрішніх — надзвичайно важливі родинний анамнез (наявність меланоми чи раку шкіри у кровних родичів) і тип шкіри. У блакитнооких та людей із зеленими очима, блондинів і рудоволосих вищі ризики щодо переродження родимок. До групи ризику належать також ті, хто має 100 і більше маленьких родимок, великі вроджені родимі плями або родимки, що в центрі темніші, а по периметру — світліші. Меланома може утворитися і на чистій шкірі. Якщо вона буде відповідати хоча б двом критеріям АКОРДу — асиметрія, край (нерівний, зубчастий), окрас (його зміни), розмір (збільшення), динаміка (поява кірочок, тріщинок, кровоточивість, випадіння волосся чи втрата шкірного малюнка) — негайно звертайтеся до лікаря.

— Які тенденції захворювання на меланому в Україні та світі?

— Злоякісні пухлини шкіри серед онкологічних хвороб у всьому світі вийшли на перше місце. Це пов’язано з тим, що озоновий шар значно потоншав і ультрафіолетове навантаження на шкіру відчутно зросло. Наближається літо, а з ним зростає і ризик захворіти. Бережіть себе від шкідливого впливу сонця і не засмагайте з 10.30 до 16.00!

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ!

Довідатися, в яких містах відбуватимуться консультації лікарів–дерматологів у День меланоми, можна за безкоштовним номером: 0800 501 508.