Справа «тушок» житиме?

15.05.2013

Позавчорашнє вечірнє засідання фракції «Батьківщина» фактично закінчилося нічим. Колеги лише «попередили» депутатів, не голосували за недовіру уряду Миколи Азарова.

«Відповідно до положення про фракцію, оголошено попередження семи депутатам, які не проголосували за відставку уряду», — повідомило агентству «Інтерфакс–Україна» джерело в «Батьківщині». За це рішення проголосувала більшість учасників засідання.

Співрозмовник агенції зазначив, що, відповідно до положення про діяльність фракції «Батьківщина», виключення з фракції можливе в результаті декількох порушень.

Також є інформація, що фракція оголосила персональне звернення щодо «підвищення фракційної дисципліни» 22 депутатів, які не голосували за декриміналізацію статей КПК, за якими засу­джена Юлія Тимошенко.

«Іншу пропозицію — виключити цих депутатів з фракції, внесену Одарченком, Сенченком, Гриценком, голова фракції на голосування не поставив. Хоча вона була озвучена першою», — написав у своєму «Фейсбуці» депутат Анатолій Гриценко. За його повідомленням, «Яценюк пізніше, вже під час розгляду іншого питання, все ж поставив на голосування питання про виключення тих депутатів із фракції. Будете сміятися: зробив він це на пропозицію... каналу «Інтер», після підходу до преси. Скоріше, для проформи. Результат: «за» — 11 голосів, мій у тому числі».

Нагадаємо, раніше київська міська організація «Батьківщини» запропонувала виключити з парламентської фракції депутатів Данилова, Дзензерского, Фаєрмарка, Мартиненка, Павелка та Сергієнка, які не брали участь у голосуванні за відставку уряду. І це не єдиний закид у їхній бік. Більшість із перелічених на засіданнях комітетів голосують і діють в унісон із «регіоналами». Тож, навіть без виключення із фракції, їх називають «прихованими тушками».

Тим часом у Партії регіонів не виключають, що в Раді з’явиться ціла нова фракція, до якої увійдуть депутати–перебіжчики — вже готові й майбутні. Про це заявив народний депутат від ПР Владислав Лук’янов. За його припущенням, така фракція «могла б серйозно вплинути на настрої депутатів. Більше того, це може бути серйозною альтернативою тому «горлопанству» і відсутності розсудливої позиції, які є сьогодні в опозиції», — цитує Лук’янова УНІАН.