Одні без Януковича, інші — без фашистів

15.05.2013

Партія регіонів вирішила підняти температуру політичного протистояння цього тижня до максимуму. У суботу ПР має намір провести в Києві так звану «заключну частину антифашистського маршу «В Європу без фашистів». Як повідомила «Українській правді» народна депутатка Олена Бондаренко, «антифашистська хода 18 травня пройде від музею Великої Вітчизняної війни до Європейської площі. Напередодні аналогічні заходи відбудуться в регіонах».

При цьому опозиція ще в березні заявила, що в День Європи — 18 травня — проводитиме в Києві фінальну маніфестацію в рамках акції протесту «Вставай, Україно». Нині в різних районах столиці встановлено пересувні пропагандистські пункти ВО «Батьківщина», в яких киянам роздають запрошення на марш, який пройде від тієї самої Європейської площі до Софіївського майдану.

На запитання щодо «контрпрограмування» з опозицією «регіоналка» Бондаренко відповіла так: «Вони можуть оцінювати це як завгодно, адже про свою акцію вони оголосили першими і тепер будь–хто інший сприйматиметься критично. Але в нас різні гасла і різні акції».

Тим часом позавчора стало відомо, що з 17 до 19 травня київські вулиці Грушевського та Мазепи (від вулиці Шовковичної до площі Слави включно) будуть повністю перекриті для транспорту. Причиною цього прес–служба КМДА називає ремонтні роботи із заміни асфальтобетонного покриття.

Хоча йдеться про маршрут, який більше потрібен для пересування учасників «антифашистського маршу», опозиція вважає, що рішення столичної влади спрямоване передусім проти акції «Вставай, Україно!»

«Керівництво столиці перейняло досвід харківського колеги Кернеса. Тільки замість блокування вулиць громадським транспортом вони вирішили ці вулиці перекрити під приводом ремонту», — каже депутат від партії «УДАР» у Київраді Олексій Давиденко. За його словами, спершу саме опозиція планувала «марширувати» від парку Слави до Європейської площі. «Тому не може бути збігом, що саме в ці дати і в цьому місці влада раптом вирішила ремонтувати дороги», — каже Давиденко.

Але в «УДАРі» переконані, що «будь–які штучні перепони влади не завадять опозиції зібрати на мітинг українців, які не згодні з політикою чинної влади і готові відстоювати свою громадянську позицію», — йдеться в заяві партії Кличка.