Сміття, що «світить» і гріє

14.05.2013

На початку літа німецькі інвестори привезуть у Кременчук генератор для перетворення зібраного на міському сміттєзвалищі біогазу на електроенергію, яку вже з осені будуть продавати ДП «Енегоринок» за підвищеним «зеленим» тарифом і водночас використовуватимуть для потреб згаданого полігону твердих побутових відходів на Деївській горі. Отже, там з’явиться фактично своя електростанція, що працюватиме на продуктах розкладу (гниття) того ж таки побутового сміття. Як повідомили «УМ» у прес–службі Кременчуцької міськради, йдеться про реалізацію екологічного проекту, започаткованого у 2008 році угодою між Полтавською облдержадміністрацією, мерією наддніпрянського міста і німецькою фірмою «ХААЗЕ». У пошук та «приборкання» біогазу на майже 30–гектарному звалищі під Кременчуком «натхненні» Кіотським протоколом закордонні інвестори зобов’язалися тоді вкласти 650 тисяч євро.

На щастя, той гігантський смітник виявився одним із небагатьох в Україні, де відходи складували технологічно правильно, себто постійно пересипали їх шарами грунту, стимулюючи процеси гниття й, відповідно, «газифікації». Бо ж, скажімо, про «газові» перспективи подібного переповненого полігону під Полтавою, де здавна все просто валили в одну купу, фахівці відгукуються більш ніж скептично... Після ґрунтовного моніторингу з бурінням перших свердловин німецькі спеціалісти підтвердили: обсягів біогазу на Деївському полігоні достатньо для промислової розробки цього рукотворного підземного «родовища». Тож сьогодні там уже пробурено 11 свердловин, встановлено газовідбірну систему та «накопичувальну» станцію, відповідне обладнання для відкачування газу. Однак поки що його доводиться спалювати у звичайнісінькому факелі.

Трансформуючи ж біогаз у електрику, ініціатори проекту одержуватимуть не лише екологічно найчистішу енергію, а й прибутки. Останні ж, згідно з угодою, розподілятимуть у таких пропорціях: 51 відсоток — комунальному підприємству, що опікується полігоном, і 49 відсотків — німецьким партнерам–інвесторам. При цьому, за попередніми підрахунками, ті ж кременчуцькі комунальники щороку поповнюватимуть свою скарбничку на мільйон гривень. Накопичених на полігоні запасів біогазу вистачить щонайменше на півтора десятиліття. За цей час вони, зрозуміло, також постійно поповнюватимуться. Не менш важливо й те, що своя, так би мовити, дармова електроенергія та прибутки від неї сприятимуть реалізації ще масштабніших проектів докорінної реконструкції сміттєзвалища. Зокрема, передбачено встановлення там ліній для сортування твердих побутових відходів і, зрештою, будівництво сучасного сміттєпереробного заводу.