Ядерний удар по біометрії

14.05.2013

Британські консульські працівники відмовили у наданні візи безрукому художникові з Казах­стану на підставі того, що він не надав... відбитків пальців.

Про відмову Каріпбеку Куюкову у візі повідомив сайт корпорації Бі–Бі–Сі з посиланням на слова самого художника. За словами митця, він планував узяти участь у конференції з ядерного роззброєння в Единбурзі. Проте невдовзі після подання документів на візу отримав листа з британського консульства в Стамбулі, в якому йшлося, що заявник повинен переоформити документи через те, що його «біометричні дані неналежної якості».

Каріпбек Куюков, інвалід з дитинства, народився в 1968 році неподалік ядерного полігону в Семипалатинську, він є жертвою ядерних випробувань, відтак став відомим антивоєнним громадським активістом.

«Можливо, вони не розуміють, що інвалід, або не перевірили дані, які я надавав. У моїй заяві зазначено, що в мене немає рук від народження. Я тримаю пензель ротом або пальцями ніг», — розповів журналістам Куюков.

Пізніше дипломатичне відомство Великої Британії висловило жаль у зв’язку з цим інцидентом і заявило, що зробить усе, аби казахський художник отримав право на в’їзд до Об’єднаного Королівства. «Остаточно у візі йому відмовлено не було, і все, що сталося, могло бути результатом непорозуміння», — йдеться в заяві МЗС.