Кінець епохи «МЮ»

14.05.2013
Кінець епохи «МЮ»

Алекс Фергюсон дякує вболівальникам «Манчестер юнайтед» за багаторічну підтримку. Фото Рейтер.

26 років на посаді головного тренера. 13 виграних чемпіонатів Англії, 5 Кубків Англії, 4 Кубки англійської ліги, 10 Суперкубків Англії, два Кубки чемпіонів УЄФА, один Суперкубок УЄФА, один Міжконтинентальний кубок, один клубний чемпіонат світу — загалом 37 трофеїв. Це — доробок сера Алекса Фергюсона у футбольному клубі «Манчестер юнайтед».

Восьмого травня, коли Європа і Британія святкували річницю завершення війни, «МЮ» не без суму сповістив про рішення 71–річного шотландського фахівця залишити пост очільника команди. У заяві на клубному сайті Фергюсон зазначив, що піде з посади головного тренера по завершенні сезону, і це вдалий час для такого рішення.

Алекс Фергюсон висловив побажання, аби його наступником став Девід Мойєс з «Евертона», до якого він приглядався ще 15 років тому, і клуби одразу домовилися про таку кадрову ротацію.

А позавчора Александр Чепмен Фергюсон, командор ордена Британської імперії, провів останній матч на чолі «МЮ» на рідному «Олд Траффорді». Саме сер Алекс зробив «манкуніанців» грандами англійського та світового футболу, виконавши обіцянку перервати гегемонію «Ліверпуля». І саме з «Манчестером» сам він став великим, заслуживши на стадіоні пам’ятник ще за життя. «Фергюсон — безсмертний», «Дякуємо за все, сер Алекс!» — такими транспарантами вітали тренера переповнені трибуни.

Команда, що стала чемпіоном Англії ще кілька турів тому, подарувала наставникові трудову перемогу над «Суонсі». Старий лис Фергі пройшов крізь шеренги своїх вихованців і… обійшовся без сліз та зайвих сентиментів. Помахав руками, подякував, а загалом — мав робочий настрій.

«Я мав нагоду тренувати найбільших британських гравців, — цитує фахівця Бі–Бі–Сі. — Тепер уболівальникам «Ман. Юнайтед» потрібно підтримати нового головного тренера — Девіда Мойєса. А мій відхід не означає, що я не буду пов’язаний із командою. Тепер я зможу дивитися на гру збоку. Голи на останніх секундах, вольові перемоги — все залишиться в «Манчестера».

Разом із сером Алексом кар’єру завершує 38–річний захисник Пол Скоулз. «Хочу віддати йому належне. Він — неймовірний футболіст, один із найвеличніших, хто будь–коли грав у нашій команді. Бажаю Полові, щоб завершення кар’єри пройшло для нього добре. Я знаю, що й він завжди буде десь поруч!» — каже Фергюсон. А от щодо Уейна Руні наставник жорсткий: він не в найкращій формі, і його недарма кілька разів заміняли без його бажання. Якщо попереднього разу, коли нападник хотів піти з «Манчестера», сер Алекс відмовив його від такого кроку, то тепер вважає — Шрекові справді час піти.

Що ж до майбутнього самого Фергюсона, то очікується, що він залишиться в клубі на посаді директора. Але всі розуміють: у «МЮ» завершилася епоха, і в новому сезоні будуть уже зовсім інші «червоні дияволи».