Переломний момент грацій

24.04.2013
Переломний момент грацій

Ганна Різатдінова — лідер української збірної з художньої гімнастики. Фото з сайту Федерації гімнастики України.

Після завершення Ганною Безсоновою спортивної кар’єри в українській художній гімнастиці сталася медальна «засуха». Те, що українські грації не здобули нагород на чемпіонаті світу–2010 дехто порівняв із провалом, адже то був перший, починаючи з 1992 року, безмедальний для України «мундіаль». Власне, й наступні серйозні старти підтверджували, що становлення нової прими вітчизняної художньої гімнастики Аліни Максименко затягнулося. Був час, коли юна киянка навіть хотіла зав’язати зі спортом. Зіштовхнувшись із проблемами перехідного віку, Аліна вочевидь знизила до себе вимоги й пропустила поперед себе іншу вихованку школи Дерюгіних — Ганну Різатдінову. І ось уже на старті нового сезону Різатдінова виграла етап Кубка світу, а на наступних етапах і вона, і Максименко стабільно сходять на п’єдестал.

 

Час нових лідерів

Минулого тижня нова лідерка української збірної вибула з ладу через травму, а Аліна Максименко на третьому етапі КС у Румунії здобула «срібло» в багатоборстві та «бронзу» — у вправах з булавами.

«На першому етапі вона була десятою, на другому — посіла п’яте місце, а в Бухаресті в багатоборстві стала другою. Без сумніву, Аліна прогресує, адже результат просто так не з’являється», — прокоментувала «УМ» динаміку виступів Максименко суддя міжнародної категорії, секретар Федерації гімнастики України Лідія Виноградна.

На турнірі в столиці Румунії не виступали обидві лідерки російської збірної Маргарита Мамун та Олександра Меркулова. Зірки лондонської Олімпіади — Євгенія Канаєва та Дар’я Дмитрієва — поступилися місцем у команді Ірини Вінер молодшим партнеркам. Хай там як, а свій рівень на тлі росіянок наші дівчата вже відчули — на другому етапі КС у Лісабоні Різатдінова показала третій результат слідом за двома найсильнішими представницями збірної Росії.

Хоча Лідія Виноградна з висновками не поспішає й не радить робити проекцію «кубкових» результатів на ЧЄ та домашній чемпіонат світу, який пройде в Києві 28 серпня — 1 вересня. «Потрібно дочекатися континентальної першості», — радить секретар ФГУ.

Наш козир — натхнення

Чемпіонат Європи, що відбудеться 31 травня — 2 червня у Відні, судитимуть за новими правилами. Як розповіла Лідія Виноградна, з нового року змагання обслуговують лише дві, а не три, як це було раніше, суддівські бригади: одна оцінює складність виконання елементів, друга — майстерність та артистизм. Окрім того, в програмі спортсменок обов’язково має бути танцювальна доріжка та, за бажанням, складні координаційні елементи, за які гімнастка може отримати надбавки.

Суттєвої ваги підсумковій оцінці тієї чи іншої грації додають емоції та натхненність. За словами пані Виноградної, у цьому компоненті наші дівчата суттєво виділяються поміж суперниць. А відповідають за цей напрям у збірній старший тренер Ірина Дерюгіна та її донька Ірина Блохіна, яка з 2011 року займається постановкою номерів українських гімнасток.

Варто також відзначити, що, згідно з правилами останнього перегляду, дівчатам дозволяється виступати під музику зі словами. Цікаво, що саме цей «козир», використаний румунською гімнасткою на домашньому етапі КС, не дозволив Аліні Максименко виграти «бронзу» у вправах зі стрічкою.

 

ОРГПИТАННЯ

Після того як керівництво Федерації гімнастики України на чолі з її президентом Альбіною Дерюгіною заявили про конфлікт із новобраним очільником Української федерації гімнастики, котрий може завадити вітчизняним «художницям» виступити на домашньому чемпіонаті світу, Альбіна та Ірина Дерюгіни зустрілися з Президентом України Віктором Януковичем. У розмові з главою держави легенди художньої гімнастики окреслили проблеми, що виникли в їхньому господарстві, та попросили Президента взяти київську першість світу–2013 під свій патронат.