«З’їж вітамінку!»

«З’їж вітамінку!»

За даними лікарів, майже кожен третій житель України потерпає від нестачі вітамінів. Проблема посилюється навесні, адже за зиму кількість овочів і фруктів у раціоні поступово зменшується, а літні припаси втрачають більше половини корисних речовин. Найбільше ризикують міські жителі, вважає завідуюча лабораторією гігієни харчування Інституту гігієни і медичної екології ім. Марзеєва Марія Гулич. Порівняно із селянами вони упродовж року вживають значно менше овочів, фруктів і зелені. «Міські жителі харчуються нерегулярно, ігнорують основні джерела вітамінів, — каже лікар. — Крім того, живуть в умовах постійного стресу, а це збільшує потребу у вітамінах. Більше мікроелементів потребують також люди фізичної праці і спортсмени. Дефіцит кожного вітаміну обумовлює ризик гіповітамінозу і авітамінозу. Це знижує імунітет, відкриваючи «ворота» будь–яким захворюванням».

Вище... ноги!

Вище... ноги!

Дістала з антресолі весняні черевики, а вони — затісні, нарікає знайома. А перед цим цілу зиму щовечора помічала «візерунок» від шкарпетки — на місці манжети. Можливо, тому, що весь цей час мало рухалася і забагато пила рідини? Але набряки, як пояснив Наталі дільничний лікар–терапевт, аж ніяк не пов’язані з любов’ю до напоїв, натомість гіподинамія — одна з причин такої прикрості. Але не основна.

Набряклі ноги, на думку лікарів, дуже часто сигналізують про слабкий кровообіг. А він безпосередньо залежить від роботи серця і стану судин. Якщо з цим усе гаразд — варто звернути увагу на нирки. Коли вони функціонують без збоїв, і лікар після детального обстеження це підтвердив, — тоді слід «копати» далі. Щоб з’ясувати причину і позбутися проблеми, доведеться відвідати не тільки терапевта, а й кардіолога, й фахівця із судинних проблем. Скажімо, «важкі» ноги наприкінці дня можуть попереджати про наближення варикозу. Особливо промовисто натякає на цю проблему набряк, що з’являється лише на одній нозі. А серцева недостатність, каже столичний кардіолог Валентина Щербанюк, переважно проявляє себе набряклими кісточками і гомілками симетрично — на обох ногах. Якщо ж збільшена в розмірі нога ще й почервоніла, і аж «горить», а дотик до набряклої вени викликає біль, — варто негайно перевіритися щодо можливого тромбофлебіту.

Всі статті рубрики